RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Таємницю давньоримського поховання закоханих розкрито: все не так, як уявляли вчені раніше. Фото

Учені виявили, що знайдене у 2004 році поховання римської доби неправильно інтерпретували – двох обійнятих скелетів вважали закоханими у той час, як то були мати з донькою.

Про це повідомляє "Ancient Origins".

Так, на території сучасної Австрії 20 років тому знайшли поховання, у якому було двоє скелетів, які "трималися за руки". Поруч з ними також був кінь. Спершу науковці вважали, що це була могила коханців з середньовічних часів, однак сучасні наукові методи допомогли археологам зрозуміти, що це було першим задокументованим похованням матері та доньки римської епохи в Австрії.

Окрім скелетів у могилі були дві красиві золоті підвіски у формі колеса та півмісяця. Права рука однієї людини була обхоплена плечем іншої, що вказувало на глибокий соціальний та емоційний зв’язок між ними.

Спочатку поховання було попередньо визначено як баварське, датоване 6-7 століттям нашої ери. Ця класифікація ґрунтувалася на декількох факторах: глибині могили, її орієнтації з заходу на схід (типова риса для баварських поховань) та історичних записах, які свідчать про присутність німецьких баварців у регіоні на початку сьомого століття.

Читайте також: Біля Везувія знайшли загублену віллу знаменитого римського імператора: фото

Однак після повторного дослідження останків за допомогою остеологічних досліджень, радіовуглецевого датування, аналізу стародавньої ДНК та візуального огляду виявилося, що кістки належали людям у віці від 20 до 25 років та від 40 до 60 років. Це свідчить про те, що вони жили приблизно в 200 році нашої ери, коли регіон був частиною Римської імперії.

Несподівано за допомогою анатомічного аналізу обидва людські скелети були ідентифіковані як жіночі. Подальший аналіз ДНК підтвердив їхній біологічний жіночий статус і виявив, що вони були родичами першого ступеня, припускаючи, що вони були або сестрами, або парою матері та дочки. Численні вчені, які не займаються дослідженням, вказують на останнє, особливо у світлі очевидного 15-20-річного розриву між двома тілами.

Наявність коня та золотих підвісок у могилі свідчить про те, що жінки мали високий соціальний статус і, ймовірно, належали до неримської еліти. Вчені припускають, що ці дві особи, ймовірно, належали до кельтської культури, яка існувала в римські часи. Відомо, що кельти часто ховали коней поруч із їхніми власниками в похованнях високого статусу.

Раніше "Апостроф" писав про найбільшого в історії динозавра.

  • Вас може зацікавити:

В Німеччині археологи натрапили на могилу "зомбі", якій понад 4,2 тисячі років. Фото

Знайдене в болоті тіло розкрило вбивство 2400-річної давнини: таємниця людини з Толлунда, фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото