RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Асоціації борців розповіли, як готуватимуться до Олімпіади-2020

Протягом 2019 року збірні команди із вільної та греко-римської боротьби мають мету отримати максимальну кількість ліцензій на участь в Літніх Олімпійських іграх 2020 року, які пройдуть в Токіо, а на самій Олімпіаді – суттєво покращити результати останніх змагань.

Про це в інтерв’ю "Газеті по-українськи" заявив перший віце-президент Асоціації спортивної боротьби Юрій Копитко.

Він нагадав, що з 1992 року українські борці здобули 15 олімпійських медалей – 4 золотих, 5 срібних і 6 бронзових. За видами – 6 медалей принесли борці греко-римського стилю, 9 – вільного.

"Тому, звичайно, і від Олімпіади в Токіо ми чекаємо не гірших результатів. Особливо високі надії покладаємо на нових тренерів, які мають заступити на посади із 1 січня 2019 року", - додав він.

Однак протягом останніх двох Олімпіад результати були невтішні – з Лондона і з Ріо-де-Жанейро привезли всього по одній медалі.

"При тому, що зазвичай ми займали 3-6 позиції в світовому заліку, то за останні роки опустилися на позиції нижче 15-ї…І тут великі запитання вочевидь до тренерів. Змінювалися правила міжнародних змагань, наші суперники міняли тактику і техніку ведення поєдинків, а методики підготовки наших спортсменів не змінювалися. Ба більше – навіть фінансування стабілізувалось і постійно збільшується – а результатів катма", - відзначив Копитко.

На його думку, "стали потрібні нові підходи, відхід від радянської школи, підтримка командного духу, а команди цього не отримували". Натомість, на прикладі нового головного тренера чоловічої збірної з вільної боротьби Григорія Данько, вважає віце-президент Асоціації, можна говорити про покращення ситуації у цей важливий для спортсменів рік.

"Григорій Володимирович уже підготував кількох призерів Олімпійських ігор і це саме по собі є великим показником рівня професійності. І очевидно він знає, у який спосіб дати раду команді напередодні Олімпіади, як сформувати відповідну команду із тренерів, лікарів, асистентів тощо. Думаю, цим же критерієм керувався міністр Жданов, коли ухвалював рішення на користь Данька. І ми в Асоціації вдячні йому за професійний підхід, готовність працювати із борцівською спільнотою заради досягнення спільної мети – отримання олімпійських медалей. Ми тут відчуваємо повну підтримку і взаєморозуміння", - підкреслив Копитко.

"У нас спільна мета – спочатку максимум ліцензій для участі в Олімпіаді, а потім – максимум медалей і високих місць. Для її досягнення потрібно шукати компроміси, а не поливати одне одного брудом через незгоду у кадровому питанні. Внесок кожного в перемогу не буде забутий. І маємо шукати найефективніший шлях досягнення такої перемоги", - додав він.

За його словами, наразі із Григорієм Даньком уже підписано контракт, де чітко вказані його зобов’язання щодо майбутніх місць і медалей.

"Данько зможе сформувати тренерський штаб з однодумців і професіоналів (зараз якраз іде процес призначення старших тренерів), що є необхідною умовою для покращення мікроклімату в команді. Мені здається, такий контракт – дуже мотивуючий інструмент. І в його ефективності ми зможемо переконатися вже найближчим часом", - підсумував Юрій Копитко.