RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Європі розповіли, як оточення Путіна втрачає до нього довіру

У керівних колах Росії поступово назріває незадоволення президентом РФ Володимиром Путіним, що робить його режим вельми крихким, незважаючи на вдавану міцність.

Про це заявив британський політолог Марк Галеотті в ефірі "Радіо Свобода".

"Я б охарактеризував цей режим парадоксально: як сильний, але крихкий. Він сильний своєю самопрезентацією, тим, як уміє переконувати народ у тому, що альтернативи йому немає. При цьому в рамках самої системи на різних рівнях є безліч скомпрометованих людей, які резонно турбуються за свою долю у постпутінський період. З іншого боку, система пронизана корупційними відносинами, а час настав складний: гроші як і раніше крадуться, але в умовах, коли їх стає все менше", - вважає політолог.

"При цьому життя рядового обивателя ускладнюється, соціальні служби потрапляють під скорочення, пенсії знецінюються і т. д. В результаті зростає тиск на систему знизу: громадяни були на багато що готові закрити очі, поки рівень їх життя зростав, але зараз вони бачать, що той негласний соціальний контракт, який у них був з владою, практично розірваний. Цей тиск знизу доповнюється загостренням боротьби між представниками керівної еліти за шматки велетенського пирога, який стає все менш жирним", - упевнений експерт.

"При цьому система прийняття політичних рішень стала настільки замкнутою на одну людину, його запити, смаки та упередження, що дуже складно уявити собі, як така система зможе реагувати на швидко змінюючіся умови. Ось це і є головна слабкість путінського режиму: у нього більше немає відповідей на питання, з якими стикається Росія. Це зовсім не означає, що режим завтра завалиться, що Путін не виграє наступні президентські вибори виграє, звісно, іншого результату система не допустить", - говорить Галеотті.

На думку експерта, російська керівна еліта поступово усвідомлює розрив між можливостями режиму і потребами Росії, а невдоволення по відношенню до Путіна починають проявляти в тому числі і впливові силовики.

"По мірі того, як зростає кількість впливових людей, у яких з'являється думка "Путін вже не той, він вже не хороший для нас", можна сказати, що потенційних проблем у Путіна стає все більше", - запевняє політолог.

Як повідомляв "Апостроф", російський політолог Андрій Піонтковський розповів, як Путін налаштував проти себе значну частину спецслужб.