У США розповіли, як не дати Путіну завоювати Східну Європу

Для стримування Росії від анексії нових територій у Східній Європі НАТО необхідно створити сильні постійні засоби стримування від російської агресії на континенті, а також розвинену інфраструктуру для підтримки цих сил.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі наукового співробітника Американської зовнішньополітичної ради Стівена Бланка, опублікованому на порталі фонду "Відкрита Росія".

"Таким чином, центральна ідея так званої доктрини реалізму — те, що Росію потрібно заспокоїти, надавши їй сферу впливу у Східній Європі, незважаючи на опір її сусідів, — не базується на фактах і зовсім не є реалістичною. Біполярність в Європі або спроби її встановити можуть бути тільки феноменом передвоєнного або воєнного часу", - йдеться в матеріалі.

"Росія повинна сама вирішити, як їй діяти, але спроби застосувати свою систему поглядів до сусідів гарантують довготривалий конфлікт, а сама Росія з її економікою, що неухильно розвалюється, не в змозі їх підтримувати. Країна хитається під вагою низьких цін на енергоносії та санкцій, які триватимуть як мінімум до 2017 року. Її структурна деформація з мілітаризованою економікою і бюджетом, який все більше нагадує радянський, показують, що імперську політику неможливо підтримувати, навіть якщо це життєво важливо для путінізму", - пише вчений.

"НАТО має продовжувати свою подвійну місію, сформульовану багато років тому британським військовим істориком Майклом Хауардом: стримувати Росію і гарантувати безпеку своїх членів. Для цього необхідні сильні постійні засоби стримування в Європі, які не дозволять Росії здобути військову перемогу та анексувати якісь території в будь-якому майбутньому конфлікті. Потрібно також створити інфраструктуру, необхідну для підтримки цих сил, і переорієнтувати оборонну політику, щоб гарантувати здатність європейських сил захистити власну територію", - радить Бланк.

Як повідомляв "Апостроф", НАТО збільшує контингент біля кордонів РФ у відповідь на провокації режиму президента Росії Володимира Путіна.