RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Етноси Намібії подали позов проти Німеччини через геноцид

Етнічні групи гереро і нама, які проживають в Намібії, подали спільний позов проти уряду ФРН в окружний суд Манхеттена в Нью-Йорку (США), вимагаючи виплат за злочини, які відбувалися на території Південно-Східній Африці, яка контролювалася Німеччиною в 1884-1915 роках.

Про це повідомляє українська редакція DW.

У позові стверджується, що під час колоніального правління Німеччини відбувалися вбивства, експропріація майна, зґвалтування і примусові роботи.

У 1904-1908 роках народності гереро і нама виступили проти колоніальних властей. Проте німецький генерал Лотар фон Трота здійснив масові каральні операції, жертвами якої стали до 100 тисяч представників обох етносів.

У 2016 році ФРН визнала дані дії геноцидом, але відмовилася виплачувати відшкодування нащадкам жертв. Зараз Німеччина веде переговори з Намібією щодо офіційного вибачення за вказані злочини. Однак лідер гереро Векуи Рукоро заявив, що ні народ, ні представники етносу нама не приймуть ніяких вибачень, які не передбачають репарації.

В даний час на території Намібії проживають близько 300 тисяч представників гереро і нама.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Німеччина визнала геноцидом масове знищення вірмен на території Османської імперії в 1915-1916 роках.