RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Посилити санкції та озброїти Україну: Foreign Affairs закликає США відповісти на агресію Росії

США повинні адекватно відповісти на втручання Росії у її внутрішню політику та вжити заходів для стримування подальших військових інтервенцій Кремля в інші держави світу.

Про це йдеться у статті авторитетного видання Foreign Affairs під назвою "Стримуючи Росію, знову" (Containing Russia, Again).

"З кожною новою тижнем свідоцтва втручання Росії у президентські вибори в 2016 році в США і американську політику і суспільство в цілому - зростають. Принаймні, в 2014 році, намагаючись вплинути на вибори і підірвати довіру до демократії в США, Росія зламала комп'ютери американських громадян і організацій, щоб вкрасти інформацію; випустила цю інформацію способами, спрямованими на те, щоб вплинути на результати виборів і розділити американців; поширювала дезінформацію у соціальних мережах США через свої власні фінансуються державою медіа-мережі і розгортали десятки тисяч блогерів і ботів; співпрацював з американцями, можливо, включаючи членів кампанії Дональда Трампа, щоб дискредитувати його суперника на виборах", - йдеться в статті.

Також вказується і на геополітичний виклик Сполученим Штатам з боку Росії:

"З моменту, коли Володимир Путін повернувся на пост президента в 2012 році, Москва анексувала Крим; окупувала регіони східної України; розгорнули значні збройні сили і вчинили нещадну кампанію бомбардувань в Сирії, щоб підтримати президента Башара Асада; значно розширила свої збройні сили; проводила військові навчання, спрямовані на залякування східноєвропейських урядів; втрутилися в східноєвропейські політичні системи; і пригрозила відрізати газ в найбільш енергозалежних європейських державах. Путін - офіцер розвідки, який глибоко ворожий демократичним змінам в будь-якій точці Росії, параноїк стосовного того, що, на його думку, є спробою США повалити його і обурений пануванням Америки в світі після закінчення холодної війни. Схоже, він поставив перед собою особистий пріоритет - послабити Сполучені Штати і протистояти американському впливу, де б він не був".

Зазначається, що адміністрація Барака Обами досить довго усвідомлювала весь масштаб втручання РФ у внутрішню політику США, а потім зробила вельми обмежений набір відповідних заходів. У свою чергу, адміністрація Дональда Трампа зробила ще менше. Зокрема, Трамп продовжує називати чутками російське втручання в американські вибори. І лише Конгрес у липні 2017 року прийняла акт під назвою "Протидія супротивникам Америки за допомогою закону про санкції" (Countering america's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA), який розширив санкції проти Росії, і заборонив президентові США їх скасовувати без згоди законодавчого органу.

Видання підкреслює, що нинішні санкції США не змогли донести сильний меседж до Кремля, але це можна змінити, посиливши санкції: разом з європейськими партнерами розширити обмежувальні заходи на тих чиновників, які були причетні до втручання в американські вибори, а також на близьких до Путіна олігархів і впровадити заборону на купівлю державного боргу Росії.

Також видання вітає зусилля Facebook і Twitter з виявлення та блокування прокремлівських джерел йейков, але підкреслює, що вони повинні не просто регулювати "правду", але і оповіщати користувачів про те, що певні "новини" можуть бути дезінформацією, оскільки, наприклад, їх джерела посилаються самі на себе.

Крім цього, Foreign Affairs закликає США активно продовжувати співпрацю зі своїми союзниками по НАТО, що означає не тільки підтримку існуючого числа американських військ у Європі – близько 60 тисяч військовослужбовців – але й їх розширення.

Більш того, Сполучені Штати мають зайняти більш жорстку позицію в конфлікті на сході України.

"В Україні, якщо Росія не буде повністю виконувати угоду про припинення вогню "Мінськ-2" року або подальше подібну угоду, США повинні розширити санкції, щоб охопити додаткових російських чиновників і конкретні фірми і ще більше обмежити доступ Росії до західних кредитів і технологій. Ці санкції повинні бути націлені на оборонний, гірничодобувний та енергетичний сектори, як це було зазначено в CAATSA. Якщо Росія відмовиться йти на компроміс, Сполучені Штати повинні ще більше обмежити доступ до західних кредитів і фінансових послуг, скасувати інвестиції в існуючі проекти, ввести санкції щодо гірничодобувної промисловості і техніки і натиснути на союзників, щоб вони ввели ембарго на всі російські військові продажу і військовий імпорт з Росії".

"Вашингтон повинен забезпечити додаткову оборонну підтримку Україні, в тому числі протиракетні радари, розвідувальні безпілотні літальні апарати, безпечну зв'язок і бронетранспортери. Україні не слід заохочувати пошук військової перемоги над Росією, чого вона не може досягти, але з більшою допомогою вона може збільшити витрати на окупацію для Росії", - пише видання.

"Нарешті, щоб знизити залежність Європи від російської енергетики, адміністрація і Конгрес повинні продовжувати усувати обмеження на експорт нафти і газу в США і заохочувати будівництво газопроводів в обхід Росії (наприклад, з Туркменістану через Азербайджан і Туреччину в Європу). І він повинен закликати союзників по НАТО та інших держав-членів ЄС використовувати альтернативи трубопроводу «Північний потік 2» з Росії, в тому числі шляхом стимулювання закупівель зрідженого природного газу з інших джерел", - вважає Foreign Affairs.

Видання підсумували, що Росія не буде партнером Заходу в найближчому майбутньому:

"Якщо даний пакет заходів звучить як припис нової холодної війни з Росією, то це так. На початку великого нападу на стовпи американської демократії, прагнучи підірвати соціальний світ в Сполучених Штатах і Європі і протистояти політиці США у всьому світі, Росія продемонструвала, що вона не буде партнером, стратегічно або тактично, у доступному для огляду майбутнє. Путін, мабуть, прийшов до висновку, що більш велика регіональна та глобальна роль Росії вимагає ослаблення американської влади".

Як повідомляв "Апостроф", у новій військовій стратегії США буде фактично визнано протистояння з Китаєм і Росією.