RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

КНДР звинуватили в причетності до розробки хімічної зброї Сирії

Північна Корея протягом кількох років здійснювала поставки до Сирії матеріалів, які могли б використовуватися при виробництві хімічної зброї.

Про це повідомляється в експертній доповіді ООН, який опинився у розпорядженні видання The New York Times. На даний момент ще невідомо, коли буде офіційно оприлюднено даний документ.

Зокрема, КНДР постачала сирійському режиму кислотостійку плитку (в основному використовується для будівництва заводів з виробництва хімічної зброї), клапани і термометри. Крім цього, північнокорейські експерти у сфері ракетної зброї були працювали на об'єктах в Сирії, де знаходилося і хімічне ракетне озброєння.

Як вважають експерти ООН, подібне співробітництво дозволяло КНДР підтримувати програми хімічної зброї Сирії, в результаті чого Дамаск направляв фінансові кошти Пхеньяну для його ядерної програми.

Згідно з доповіддю, Північна Корея в період з 2012 по 2017 роки здійснила не менше 40 поставок морем заборонених компонентів для балістичних ракет, які могли бути використані як у військових, так і цивільних цілях.

Доповідь, обсягом понад 200 сторінок, включає копії контрактів між північнокорейськими і сирійськими компаніями, а також документи з зазначенням видів відвантажених матеріалів. Більшість з цих даних були надані невказаними державами ООН.

Зокрема, в документі описується, КНДР використовує складну мережу підставних компаній і співчуваючих іноземних громадян для отримання доступу до міжнародного фінансування, проводить складні кібероперації для викрадення військової таємниці, а також залучає своїх дипломатів у контрабандну діяльність. Також у доповіді критикуються Росія і Китай за те, що з їхнього боку не було вжито достатніх зусиль для підтримки міжнародних санкцій проти Північної Кореї, щодо таких товарів, як вугілля і нафта.

Також у доповіді розкривається і більш давнє співробітництво між КНДР і Сирією. Так, під час арабо-ізраїльських війн у 1960-е і 1970-е роки північнокорейські пілоти здійснювали місії на літаках ВПС Сирії. Пізніше КНДР допомогла Сирії розробити арсенал балістичних ракет і побудувати атомну електростанцію, здатну виробляти плутоній. Дану АЕС знищив Ізраїль в 2007 році.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно США ввели нові санкції проти КНДР.