RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

На Заході дали прогноз про можливу війну США з Китаєм

На сьогоднішній день Вашингтон прагне зміцнити свої відносини з низкою країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, які не є його союзниками, щоб обмежити вплив Китаю.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Серед таких країн аналітики називають Індію, В'єтнам, Малайзію та Індонезію.

"Природно, Китай навряд чи залишиться пасивним на цьому фронті і буде докладати всіх зусиль для зміцнення відносин з країнами Південно-Східної Азії у відповідь", - припускають експерти.

При цьому серйозною проблемою аналітики називають Тайвань.

"США все частіше прагнуть спровокувати гнів Китаю проти острова, продаючи йому чутливе військове обладнання і посилюючи дипломатичну і оборонну взаємодія з Тайбеєм", - сказано в матеріалі.

З цього аналітики роблять висновок, що питання Тайваню, швидше за все, підштовхне протистояння між Вашингтоном і Пекіном до активної фази конфлікту.

"Нарешті, США роздумують над серйозними змінами в тому, як вони розгортають свої основні військово-морські сили на світовій арені. Протягом останніх трьох десятиліть авіаносні ударні з'єднання США підтримували практично постійну присутність у водах навколо Близького Сходу. Однак зараз країна працює над тим, щоб більше орієнтуватися на європейські та тихоокеанські поля дій та бути менш передбачуваною в своїх морських вилазках", - відзначили експерти.

З протилежного боку Європи додаткове значення буде приділено ролі Анкари, яка балансує між Штатами і Росією.

"В інших регіонах континенту балтійські країни, а також Польща, Україна, Білорусь і Грузія стали грати все більш важливу роль як поля битви між США і Росією", - пишуть фахівці американської розвідувально-аналітичної компанії.

Згідно з прогнозом, підвищена увага Вашингтона буде також приділятися скандинавським країнам, особливо Норвегії, головним чином через їх стратегічну близькість до Арктики. Крім того, 6-й флот військово-морських сил США збільшив присутність в Балтійському і Чорному морях.

У Тихому океані зростаючий арсенал Китаю і брак авіабаз в США в порівнянні з іншими регіонами ускладнюють позицію Вашингтона в протистоянні з Пекіном, відзначають аналітики.

"У результаті США повинні приділяти особливу увагу своїм відносинам з Японією та Сінгапуром. У той же час Пентагон шукає альтернативні місця для баз на Півночі Австралії, Філіппінах і Північних Маріанських островах. США вже мають значну військову присутність у Південній Кореї, але ці сили значною мірою орієнтовані на можливий конфлікт з Північною Кореєю і можуть навіть бути тягарем для Штатів, оскільки вони перебувають у межі досяжності набагато більших сухопутних сил Китаю в разі відкритих бойових дій", - вважають у Stratfor.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Америка змінює стратегію в битві з Росією, важлива роль відведена Україні - приватна розвідка США.