Китай може посварити Україну і США: подробиці

Китай поставив на озброєння надзвуковий авіаносець з 12 літаками JL-10, оснащеними двигунами з України. У США вкрай негативно сприйняли той факт, що Україна допомагає їхньому стратегічному противнику.

Про це повідомляє Washington Times з посиланням на джерела в китайській пресі і збройних силах США, передає "Обозреватель".

Відзначається, що авіаційні реактивні двигуни були головною слабкістю для промисловості Китаю протягом принаймні десятиліття.

Щоб вирішити цю проблему, КНР купила як українські, так і російські реактивні двигуни, щоб задіяти свої бойові літаки, безуспішно намагаючись виготовити копії двигунів самостійно, сказано в матеріалі.

При цьому американські дипломати повідомили, що проти України треба ввести обмеження за те, що вона сприяє зміцненню обороноздатності стратегічного противника США.

Так, екс-радник Комітету Сенату з іноземних справ Вільям Триплетт заявив, що Україна, отримавши 250 млн доларів на оборону від США, вчинила зраду щодо американських платників податків.

"В цілому, українці беруть гроші американських платників податків однією рукою, а іншою - б'ють американські військово-морські сили ножем в спину", - сказав чиновник.

Як повідомляв "Апостроф-Економіка", США 15 червня ввели мита на китайські товари на загальну суму в $50 мільярдів у зв'язку з передбачуваним тиском Китаю на американські фірми з метою передачі технологій їх китайським партнерам. У відповідь Китай ввів мита на товари походженням із США на загальну суму в $50 млрд.

20 липня президент США Дональд Трамп заявив, що США готові ввести додаткові мита на поставки в країну китайських товарів на суму в $500 млрд на рік, якщо виникне така необхідність.