Найбільшому живому організму на Землі загрожує зникнення

Пандо, унікальна система, що складається з 40 000 генетично ідентичних дерев тополі осикоподібної, об'єднаних між собою корінням, може зникнути через людську діяльність.

Про це повідомляє CNN.

Пандо вважається найважчим і найбільш великим живим організмом на землі. Він охоплює площу рівну 43 гектарів, а його вага дорівнює 6000 тоннам, що, очевидно, значно перевершує вагу будь-якої найбільшої тварини або рослини.

Дата початку формування системи збіглася з кінцем льодовикового періоду, але через тисячі років свого існування вона зіткнулася з великими проблемами і тепер перебуває на межі вимирання.

Судячи з дослідження, опублікованого на порталі PLOS One Wednesday, осиковий ліс перестав рости. Дослідники зробили такий висновок, вивчивши 106 акрів території. Фактично, ліс перестав демонструвати зростання щонайменше 30-40 років тому.

За словами Пола Роджерса, глави альянсу Western Aspen, який в 2017 році провів таке ж дослідження, але в менших масштабах, причиною проблеми є люди. Справа в тому, що вони дозволили місцевим оленям та іншим тваринам з'їсти всі доступні саджанці. Дослідники не виявили жодного паростка з цілою верхівкою. Раніше популяцію оленів регулювали хижаки на зразок ведмедів і вовків, але через полювання їхня кількість скоротилася.

Також в зникненні паростків винні ранчо, які випускають тварин. Щоб ліс "ожив", необхідно призупинити вигул домашньої худоби.

Нагадаємо, американський вчений і еколог з Обернський університету Девід Стен вважає, що в 2017 році на Землі вимерли три види тварин.