RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Нічого робити: в Росії відреагували на плани флоту США на Чорне море

Глава комітету російської Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов допускає, що США повідомили Туреччину про плани відправки американських кораблів у Чорне море.

Про це повідомляє ТАСС.

На його думку, військова присутність США лише посилить напруженість в регіоні.

"Цілком можна припустити, що такий запит Вашингтоном дійсно зроблений Туреччини, оскільки згідно з конвенцією Монтре від 1936 року нечорноморські держави зобов'язані за 15 днів повідомити Туреччину про можливість проходу своїх кораблів через Босфор і Дарданелли", - сказав він

Косачев зазначив, що при цьому військові кораблі нечорноморських держав в мирний час можуть перебувати в Чорному морі не більше 21 дня.

"Так що формально ніяких перешкод для заходу американських судів у Чорне море немає, якщо порядок буде дотриманий", - сказав політик.

При цьому він підкреслив, що американським військовим кораблям "в принципі нічого робити в Чорному морі ні 21 день, ні менше".

"Американська військова присутність може лише посилити (і точно підсилить) напруженість в регіоні, навіть з урахуванням того, що воно носить лише символічний характер: в черговий раз показати прапор в регіоні за десятки тисяч кілометрів від американського континенту, підтвердити, що Америка стоїть на боці Україна в ситуації, що склалася, а цілком можливо була і натхненником провокаційних дій київського керівництва", - зазначив Косачов.

Як повідомила раніше CNN з посиланням на американські посадові особи, командування ВС США направило до Держдепартаменту запит про те, щоб повідомити Туреччину про плани відправки кораблів у Чорне море. Джерела телекомпанії назвали такі плани "відповіддю на дії Росії проти України в Керченській протоці, що з'єднує Чорне та Азовське моря".

Як повідомляв "Апостроф", в США готують військову відповідь Росії за захоплення українських моряків.