RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

​Ліки проти раку: український вчений розповів правду про відкриття в Антарктиді

Інформація про те, що рослини з Антарктиди стануть новими ліками від раку дуже перебільшена пресою.

Про це розповів "Апострофу" виконуючий обов'язки директора Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Воно то так, але цей кейс показує всю складність в контакті вчених з пресою. Як все було? Літо цього року, робимо прес-тур, ведемо журналістів в лабораторію, де досліджується і клонується Луговик, показуємо і розповідаємо, відповідаємо на всі питання. В кінці двогодинної лекції чуємо запитання-фразу: ці рослини потенційно можуть бути цікаві для захисту від раку шкіри. А далі виходять заголовки про те, що українські вчені знайшли ліки від раку. Ну як так?! Я там був, ніхто з нас навіть нічого подібного не говорив, але це пішло в усі заголовки. Журналістам потрібні красиві і гучні заголовки, нехай навіть це не відповідає дійсності. А ми, вчені, звикли навпаки: нехай воно буде нудним, але правдивим, таким, у чому ми впевнені і переконані", - розповів учений.

Експерт пояснив, чому інформація, яку поширили журналісти не зовсім коректна.

"Справа в тому, що від дослідження рослин в Антарктиці до створення ліків, які будуть стояти десь в лікарні, має пройти приблизно двадцять років. Проблема в тому, що преса не любить чекати двадцять років. Наука працює не так швидко.

Вчені вивчають, як працює природа сама по собі, а далі приходять інженери-винахідники і знаходять, як це буде працювати на практиці. Це два різних покоління. Зараз цей шлях і так фантастично скоротився, особливо в біотехнологіях. Це один із секторів, в якому в межах одного покоління відбувається перехід від фундаментальної науки до прикладної", - пояснив Дикий.

Він також розповів про вартість таких досліджень.

"Якщо і через двадцять років таке станеться, то це - чудово. Це дуже дорогі дослідження, кілька мільярдів на це потрібно. Це при тому, що в рік досліджень в Антарктиці ми витрачаємо два мільйони доларів. Мова про абсолютно всі дослідження", - підсумував експерт.

Більш детально про дослідження на антарктичній станції "Академік Вернадський" читайте в матеріалі "Апострофа": Корабля немає, а океан і дослідники є: як українська станція виживає в Антарктиді.