RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​У Німеччині виявили нові свідчення звірств нацистів

У Арнсбергском лісі на заході ФРН (земля Північний Рейн-Вестфалія) археологи виявили понад 400 речей, що належали полоненим німецькими фашистами радянським і польським громадянам.

Про це повідомляє tt.inf.ua.

Знахідки зроблені в місцях трьох масових розстрілів, влаштованих в березні 1945 року. За даними директора Крайового союзу Вестфалія-Ліппе Маттіаса Леба, тоді загинуло 208 осіб - чоловіків, жінок і дітей.

Нові знахідки, на думку істориків, дозволять дізнатися, як жили люди в полоні. Хоча багато особистих речей були зібрані розстрільними командами, частина з них просто закопали. Серед вилученого з-під землі опинилися монети, гудзики, намистини, посуд, столові прилади, предмети одягу, футляр для окулярів, гребінець, молитовник польською мовою, а також деталі гармоніки. Вже зараз можна сказати, що більшість цих речей належало жінкам.

За словами істориків "навесні 1945 року, коли результат війни був уже вирішений, німецькі війська відступали, залишаючи питання про долю викрадених робітників у руках місцевої влади". Загроза бунту і спроби приховати скоєні злочини приводили до таких злодіянь, як масові розстріли.

Вчені також нагадали, що в роки Другої світової війни до Німеччини були зігнані на примусові роботи мільйони людей з окупованих територій. На заході ФРН, де проводилися останні розкопки, розташоване понад 2700 спільних могил, в яких поховані близько 340 тисяч загиблих підневільних працівників.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму було надруковано підручник "Історія Криму", в якому акцентується увага на нібито поширеному співпраці кримських татар з нацистами під час Другої світової війни і "особливих благах" на засланні.