В тисячу разів небезпечніше за Чорнобиль: розкрито дані по ще одному місцю з підвищеною радіацією

На Маршаллових островах рівень радіації в багато разів сильніше, ніж в Чорнобилі і на японській Фукусімі.

Про це йдеться у відповідному дослідженні Національної академії наук США, передає The Sun.

Саме на цих островах з 1946 по 1958 роки проводилися масштабні ядерні випробування. На даний момент там найвищий рівень радіації на планеті.

Так, про рівень радіації стало відомо після того, як вчені з Колумбійського університету взяли проби ґрунту на чотирьох незаселених атолах і виявили, що концентрація радіоактивних ізотопів у ґрунті значно вище, ніж на території ЧАЕС і біля Фукусіми. Зокрема, концентрація плутонію на Бікіні було зафіксовано в 1000 разів вище, ніж на Чорнобильській АЕС. Також гамма-випромінювання було виявлено на островах Енджебі і Наен.

Нагадаємо, в період з 1946 по 1958 рік США провели не менше 67 випробувань ядерної зброї на кількох атолах. Відомо, що в той період велику частину місцевої флори і фауни було знищено, а замість корінних рослин було посаджено плантації кокосової пальми і хлібного дерева. У 1954 році один з атолів було повністю знищено випробуванням першої водневої бомби "Браво". Вибух за своєю потужністю перевищив вибух в Хіросімі в 1000 разів, а опади потім випали на всі сусідні острови.

Республіка Маршаллові острови розташована в Тихому океані, між Гаваями і Філіппінами. Загальна площа суші становить 181 км. На ній проживає не менше 57 тисяч осіб.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в Білорусі була побудована атомна електростанція, яка вкрай близька окремими елементами своєї конструкції до Чорнобильської АЕС.

Також стало відомо, як зараз виглядають самі радіоактивні місця Чорнобильської зони.