У Сонячній системі знайшли найменшого "карлика": фото і відео планети

Отримані за допомогою потужних телескопів знімки астероїда Гигея (Hygiea) дозволяють астрономам класифікувати це небесне тіло як карликову планету.

Результати дослідження були опубліковані в виданні Nature Astronomy.

Об'єкт, який вивчали астрономи, є четвертим за величиною в поясі астероїдів після Церери, Вести і Паллади. Вчені вперше спостерігали Гігею в досить високій роздільній здатності, щоб вивчити її поверхню і визначити її форму і розмір.

"За допомогою унікальної можливості інструменту SPHERE на VLT, який є однією з найпотужніших систем візуалізації в світі, ми змогли визначити форму Гігеї, яка виявилася майже сферичною", - стверджує провідний дослідник П'єр Вернацца з Астрономічної лабораторії в Марселі.

Таким чином, Гигея задовольняє всі вимоги, які повинні бути для класифікування її як карликової планети: обертається навколо Сонця, це не супутник і має масу, достатню для власної гравітації, щоб надати їй приблизно сферичну форму.


"Завдяки цим знімкам Гігею можна рекласифікувати в карликову планету, яка поки є найменшою в Сонячній системі", - підкреслили дослідники.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили сліди величезної галактики віком в 12,5 мільярда років.