США прийняли історичне рішення про визнання геноциду вірмен

Американський Сенат одноголосно прийняв резолюцію про визнання геноциду вірмен в Османській імперії в 1915 році, яку неодноразово блокували сенатори.

Про це повідомляє BBC.

"Це момент істини, який був відкладений на занадто тривалий час", - заявив сенатор-республіканець Тед Круз.

Сенатор-демократ Боб Менендес неодноразово представляв резолюцію про геноцид вірмен, однак її блокували інші сенатори.

У листопаді резлюцію заблокували сенатор від республіканської партії Ліндсі Грем, а також сенатор-республіканець Девід Пердью.

За правилами будь-сенатор може представити резолюцію або заблокувати її.

У жовтні резолюція про визнання геноциду вірмен була прийнята Палатою представників конгресу переважною більшістю голосів.

Для того, щоб визнання геноциду вірмен стало офіційною позицією США, резолюція повинна бути схвалена обома палатами конгресу і підписана президентом.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав прийняття резолюції про визнання геноциду вірмен історичною подією.

Туреччина визнає, що багато вірмен, які проживали на території Османської імперії, були вбиті в зіткненнях з османськими збройними силами під час Першої світової війни і після неї. Але Анкара заперечує число загиблих і не погоджується з тим, що вбивства вірмен були систематично організовані і були геноцидом.

Конгрес США довгий час зволікав з визнанням різанини вірмен геноцидом через побоювання погіршення відносин з союзником по НАТО.

Нещодавно "Апостроф" писав про те, що у той час, як на більшості сучасних територій України відбувався жорстокий Голодомор, що забрав життя мільйонів людей, радянські діячі з НКВД влаштовували вечірки на дачах і яхтах за державний рахунок.

Голодомор 1932-1933 років - тяжкий злочин радянського режиму проти українського народу. 21 жовтня Комітет з петицій німецького Бундестагу визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом.