RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Небезпечно для життя: вчені зробили тривожну заяву про глобальну зміну клімату

Австралійські вчені вважають, що хмари диму від наймасштабніших за всю історію Австралії пожеж досягають стратосфери і можуть викликати глобальні зміни клімату.

Вчені з Університету Ла Троб (Мельбурн), аналізуючи дані шведського супутника "Один", показали, що стовп диму піднявся на висоту 17-19 кілометрів через тиждень після початку пожеж.

За даними дослідників, продукти горіння циркулювали навколо планети на широті тропіків протягом шести тижнів.

Раніше вважалося, що повітря з нижніх шарів атмосфери не проникає в стратосферу через тропопаузу, де занадто крутий градієнт температури, тому сажа від лісових пожеж циркулює десь невисоко, поблизу джерела викиду. За останній час вчені зібрали достатньо фактів, щоб спростувати цю точку зору.

Як відомо, сажа складається з органічного і чорного вуглецю - залишків неповного згоряння біомаси. Ці частинки здатні поглинати сонячну радіацію і нагрівати повітря. Чим більше в хмарі чорного вуглецю, тим вище і швидше вона піднімається, тим повільніше виводиться зі стратосфери.

Не виключено, що сажа від лісових пожеж, перебуваючи в стратосфері протягом восьми і більше місяців, глобально впливає на клімат.

З одного боку, вона може охолоджувати повітря за рахунок розсіювання сонячного випромінювання, як це відбувається під час вулканічних вивержень. З іншого - в атмосферу потрапляє величезна кількість CO2, який є найсильнішим парниковим газом. А надлишок парникових газів в атмосфері підсилює її нагрівання.

Як повідомляв "Апостроф", дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Болдері (США) свідчать, що танення вічної мерзлоти Заполяр'я може стати причиною кліматичної катастрофи через звільнення трильйонів тонн вуглекислого газу.