RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Ніколи не впадай у відчай: відео потужного звернення Єлизавети II в річницю закінчення війни в Європі

У п'ятницю, 8 травня, королева Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії Єлизавета II записала звернення з приводу 75-річчя закінчення Другої світової війни в Європі.

Відео опубліковано на офіційній Facebook-сторінці британської королівської сім'ї.

У своєму зверненні королева Єлизавета підкреслила, що лейтмотивом Дня перемоги була фраза "Ніколи не здавайся, ніколи не впадай у відчай".

"Сьогодні я кажу ці слова до вас в той же час, що і мій батько рівно 75 років тому. Тоді він привітав чоловіків і жінок на батьківщині і за кордоном, які так багато пожертвували заради того, що він справедливо назвав "великим звільненням", - звернулася вона до співгромадян, нагадавши, що Друга світова війна зачепила всіх.

"Ми вірили, що робимо правильно, і ця віра, як зауважив мій батько в своєму радіозверненні, допомогла нам вистояти", - сказала королева Єлизавета ІІ.

Вона розповіла про свої дитячі спогади, коли разом з сестрою, батьками і прем'єр-міністром Вінстоном Черчіллем спостерігала за урочистостями з балкона Букінгемського палацу.

"Люди, які зібралися в натовпу зовні і по всій країні, відчували глибоку радість, хоча, святкуючи перемогу в Європі, ми знали, що будуть ще жертви. Бойові дії припинилися на Далекому Сході лише в серпні, і війна нарешті закінчилася. Багато людей віддали життя в цьому жахливому конфлікті. Вони боролися, щоб ми могли жити в мирі як вдома, так і за кордоном. Вони померли, щоб ми могли жити як вільні люди в світі вільних націй. Вони ризикували всім, щоб наші сім'ї і сусіди були в безпеці. Ми повинні і будемо пам'ятати про них", - сказала Єлизавета II.


У своєму зверненні британська королева підкреслила, що кращий спосіб вшанувати пам'ять тих, хто не повернувся з війни, - це зробити так, щоб вона більше не повторилася.

Як раніше повідомляв "Апостроф", президент Російської Федерації Володимир Путін у своєму привітанні з Днем перемоги над нацизмом не згадав у переліку лідерів країн, що входили до складу СРСР, президента України Володимира Зеленського.