RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Словаччина вислала з країни путінських дипломатів: подробиці скандалу

Словаччина прийняла рішення про висилку трьох громадян Росії, які працювали в країні в якості розвідників під дипломатичним прикриттям.

Про це повідомляє Aktuality.

Це рішення було прийнято 6 серпня. Перед цим від джерел, близьких до силовиків, була отримана інформація, що це були "розвідники з дипломатичним паспортом", що є поширеним способом прикриття російських агентів, йдеться в останньому щорічному звіті Словацької інформаційної служби (СІС).

Водночас, рішення про висилку росіян також ймовірно пов'язане з минулорічним вбивством громадянина Грузії Зелімчана Чангошвілі в центрі німецької столиці, яке було сплановано і організовано російською контррозвідкою.

Чоловік, який стріляв в Чангошвілі, був громадянином Росії. Після вбивства його затримала німецька поліція. Спільником вбивці виявився 39-річний громадянин Росії Роман Давидов, який перетнув Шенгенський кордон завдяки словацькій візі.

Його віза була видана Генеральним консульством Словаччини в Санкт-Петербурзі, незважаючи на те, що дана особа надала в заяві неправдиві відомості, в тому числі своє ім'я та адресу. Словацьке міністерство закордонних справ пообіцяло переглянути ситуацію. Розслідування все ще триває, результати поки невідомі.

Словацькі міністерства закордонних справ і оборони підтвердили інформацію про висилку трьох російських дипломатів. Вони мають покинути Словаччину до 13 серпня. Однак, як заявило посольство РФ в коментарі "РІА Новини", три російські дипломати з родинами вже покинули територію Словаччини.

У російському МЗС заявляли, що з боку Москви послідує дзеркальна відповідь.

Своєю чергою офіційний представник держдепартаменту США Морган Ортагус написала в Тwitter, що Держдепартамент США вітає висилку трьох співробітників російського посольства в Братиславі.

"США вітають недавні дії Словаччини щодо захисту від загроз, які представляють для її суверенітету іноземні зловмисні дійові особи. Міністерство закордонних справ Словаччини послало ясний сигнал, що воно не потерпить політично мотивованих злочинних дій Росії на словацькій території або в Європі", - сказано в повідомленні .

Як повідомляв "Апостроф", напередодні відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі 21 січня, розгорівся гучний скандал через затримання минулого літа двох росіян з дипломатичними паспортами, один з яких назвався сантехніком.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: