RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

Лукашенко висунули в Євросоюзі три вимоги - відмова загрожує санкціями

12 серпня президент Литви Гітанас Науседа відреагував на події останніх днів в Білорусі.

Про це повідомляє delfi.lt.

Глава країни сказав, що перед прес-конференцією говорив з президентом Латвії.

"Я повинен констатувати, що ситуація в Білорусі, як і раніше турбує, як і раніше ллється кров, людей переслідують, журналістів закривають в в'язниці. Ми як сусіди разом з іншими країнами регіону шукаємо способи вирішення цієї кризи", - сказав він.

У зв'язку з цим він представив план з 3 пунктів, який на його думку врегулював би ситуацію в сусідній країні.

"По-перше, державні органи влади повинні припинити насильство по відношенню до своїх громадян. По-друге, білоруська влада повинна відпустити затриманих, зараз відомо про тисячі затриманих. І третій пункт - Білорусь повинна відновити діалог зі своїм громадянським суспільством", - сказав Науседа.

Він так само зазначив, що відповідна основа для діалогу - формування національної ради з представників влади і громадянського суспільства.

"Ця рада має зайнятися пошуком рішень і виходу з кризи", - сказав Науседа.

Фото: президент Литви Гітанас Науседа

"Якщо ці пункти підійдуть послужать початку дискусії, то разом зі мною бути посередником у вирішенні цієї ситуації погодяться також президенти Латвії і Польщі", - сказав Науседа.

Він зазначив, що проблему треба вирішувати мирним шляхом, але є й інший шлях: "Думаю, ми так повинні діяти - почати зі способу пошуку рішення мирним шляхом і намагатися вирішити проблему найменш болючим способом. Але якщо ця ініціатива не буде прийнята, звичайно ж, може бути так, що залишаться інші альтернативи, про які зараз говорять і в Литві, і в ЄС. Я кажу в тому числі і про санкції - як на рівні ЄС, так і про національні".

Як писав "Апостроф", в Гомелі (Білорусь) в одній з лікарень помер молодий чоловік, якого затримали під час акції протесту.