RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Під льодовиком Антарктиди, що тане, знайшли аномальне джерело тепла

На одному з найбільш льодовиків, що швидко руйнуються, у світі - Туейтса в Антарктиді науковці ідентифікували сильне джерело тепла, яке підточує льодовик знизу. Це є вирішальним фактором його швидкого руйнування.

Про це свідчать результати дослідження міжнародної команди вчених, опубліковане в журналі Nature Communications Earth & Environment.

Цей льодовик дослідники вважають причиною глобального підвищення рівня Світового океану на 4%, що може тривати і далі.

За результатами вивчення льодовика, фахівці знайшли великі обсяги льоду, нагріті в самих нижніх шарах Туейтса. Причина такої аномалії вчені вважають тепло, яке виходить з надр планети Земля. Так як льодовик знаходиться над тектонічної западиною, де земна кора досить тонка - всього 17-25 кілометрів, а більшість земної поверхні знаходиться на 1-2 км нижче рівня моря. Однією з гіпотез є те, що велика кількість тепла може вибиватися з надр на поверхню. Тим паче, що вода ефективно проводить тепло, піднімаючи його з надр до льоду.

Поки що невідомий ступінь нагріву дна льодовика геотермальним потоком, тому що це залежить від ряду причин. Однак, вже названий один із сценаріїв, в якому нижня частина льодовика перестане замерзати повністю, що ще більше почне руйнувати цей льодовик.

Нагадаємо, супутники NASA показали, як змінилася Земля за 50 років, як пересихають льодовики і зникають ліси.