RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Як виглядає повне сонячне затемнення в Антарктиді: українські полярники зняли відео

У суботу, 4 грудня, над українською антарктичною станцією "Академік Вернадський" спостерігалося повне сонячне затемнення. Попереднє було 2003 року, а наступне можна буде спостерігати 2039-го.

Відео затемнення опублікували на сторінці станції у Facebook.

Вчені також розповіли про явища, що відбуваються під час затемнення.

"Коли серед літнього антарктичного дня (а в Південній півкулі зараз літо) тінь від місяця повністю заступає сонячний диск, то нічна темрява охоплює весь навколоземний простір від поверхні до іоносфери, створюючи нестандартні умови для поширення радіохвиль. У такий момент можна почути радіостанції на рекордній відстані понад 15 тис км та зареєструвати випромінювання надпотужних блискавок з Південної Америки, яке зазвичай добігає до нашої станції лише глибокою зимовою ніччю.

Крім того, місячна тінь, яка переміщується з надзвичайною швидкістю, здатна утворювати плазмові хвилі в іоносфері, тобто там, де захисне магнітне поле Землі приймає на себе удари сонячного вітру. Ці хвилі іонізованого розрідженого газу (плазми) наші фахівці можуть «зловити» за допомогою спеціального надчутливого радару – іонозонду оригінальної української розробки.

Потужності цих хвиль може бути достатньо, щоб збудити навіть магнітне поле Землі, тобто створити несподівану магнітну бурю", - зазначили вчені.

Як повідомляв "Апостроф", у листопаді жителі Землі стали свідками найдовшого часткового місячного затемнення за останні майже 600 років. Затемнення тривало майже 3,5 години. У мережі очевидці ділилися гарними фото та відео.