На острові у Тихому океані виверження вулкана викликало цунамі: фото і відео потопу

У суботу, 15 січня, після величезного виверження підводного вулкана столицю Королівства Тонга Нукуалофи, у південно-західній частині Тихого океану, затопило. Люди були змушені покинути своє житло.

Про це пише The Guardian.

Виверження підводного вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай, розташованого приблизно в 65 км на північ від столиці Тонга, викликало 14 січня цунамі висотою 1,2 метра. Вулкан підняв у повітря попіл, пару і газ до 20 км у радіусі 260 км.

У суботу, 15 січня було друге за два дні. Хвилі цунамі висотою 82 см спостерігалися за допомогою датчиків у Нукуалофи, а також хвилі близько 80 см у Паго Паго - столиці Американського Самоа.

Фото: twitter.com/JoLatuSanft

Повідомлення про постраждалих або масштаби збитків у Тонга поки що відсутні, проте відео, опубліковане у соціальних мережах, показує, як величезні хвилі у прибережних районах обертаються навколо будинків.

Очевидці розповідають, що на Фіджі та Вануату теж годинами тремтять земля та будівлі від цього явища. Інші тихоокеанські острови дали рекомендації та попередили мешканців шукати височини. Національне агентство з надзвичайних ситуацій Нової Зеландії попередило, що у деяких частинах країни можуть очікуватися сильні та незвичайні течії та непередбачувані хвилі на березі.

Фото: twitter.com/JoLatuSanft

Крім того, на головному острові Тонга відключились комунікації та електроенергія. Місцевий уряд залучив військові резерви для допомоги у реагуванні на катастрофу.

Поліція та військові евакуювали короля Тупу VI з його палацу поблизу берега. Водночас вишикувалися довгі черги, де тисячі людей намагаються піднятися на висоту через головний острів.

Королівство Тонга - це держава-архіпелаг, що складається із понад 172 островів, з яких тільки 36 населені. Належить до карликових держав. Острови Тонга розташовуються на лінії, що сполучає Нову Зеландію і Гаваї, південніше від Самоа і східніше від Фіджі.

Фото: twitter.com/JoLatuSanft