RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Ким насправді була Росія: історик "обнулив" конспірологію Путіна

Російський диктатор Володимир Путін вкотре вирішив виступити в ролі історика. Цього разу він говорив про Петра I і фактично порівнював себе з російським царем.

Головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький розповів сайту "Обозреватель" про те, чим насправді є Росія та її "велич".

"Все це дуже смішно. Путін говорить про те, що вони нічого не завойовували, а тільки повертали те, що їм належить. Можливо, це буде сприйнято його юними слухачами, тим більше, що вони не вивчали справжньої історії Росії. Але тут треба згадати ось що... Була Лівонська війна, яку вів Іван IV (Грозний), вона тривала дуже довго, з 1558 року, і закінчилася перемир'ям у 1583. А вже в 1584 Іван Грозний помер. Ця війна була дуже неуспішною для царя. Так, він хотів захопити сучасну Естонію та Латвію. Тоді ці території називалися Лівонією. Але в нього нічого не вийшло. Все це залишилося для майбутніх царів, поки не знайшовся Петро I, який уже розпочав Північну війну зі Швецією", - розповів історик.

Далі, розповідає Кульчицький, Іван III завоював Новгородську землю, а Іван IV зміцнював завойоване своїм попередником.

"Московське князівство було дуже скромним за своїми масштабами, неофіційно, починаючи з Івана III, а офіційно - з Петра I, воно перетворилося на Російську імперію, яка веде агресивну політику. Ось все, що можна сказати. Це реальна історія всього того, про що наговорив" Путін, вважаючи себе наступником Петра I", - розповів він.

Крім того, Кульчицький розповів про те, що всі історики РФ, які писали та публікували дослідження, на основі яких потім друкувалися підручники, представляли історію Росії вкрадену з реальної історії України-Русі. Так, вони спиралися на династію Рюриковичів, що проіснувала в Московській державі аж до Івана IV та його сина Федора. Потім ця династія перервалася і виникла нова династія Романових. Вони творили історію династії та чисто механічно історія династії переходила на історію народу, зокрема, на історію України.

У такий спосіб, зазначає історик, і створювалася "тисячолітня Росія". У цей час територія нинішньої РФ була провінцією у Київській державі, яке теж називалося Київської Руссю, а називалося просто Руссю. І ця Русь із центром у Києві була пов'язана з Європою.

"...Тільки потім з'явився якийсь улус, татарська Золота Орда, яка, по суті, передала своє військо і свої військові традиції московським князям, які почали завойовувати спочатку найближчі князівства. Наприклад, Рязанське,Тверське, а потім поширили завоювання на всю Великоросію, а потім уже і на Білорусь, розділили Польщу, де були українські землі протягом кількох століть, тощо", - резюмував фахівець.

Він зазначає, що російський диктатор хоче бути схожим і на Сталіна, і на Івана Грозного, який вигадав опричнину, і на Катерину II. На всіх, хто територіально прирощував Російську імперію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що президент РФ Володимир Путін має намір провести аншлюс захоплених українських територій, зробивши їх складовою Росії. Так свого часу вчинив Гітлер стосовно Австрії, зробивши частиною Німеччини.