Просування ЗСУ до Херсона та запеклі бої за Донбас: хроника подій війни 22 червня

Україна 119 добу демонструє героїчний опір повномасштабному вторгненню армії РФ на всіх напрямках.

Якщо на Півдні України наші війська успішно відтісняють ворога та просуваються до Херсона, то на Донбасі противник кинув величезні сили на те, щоб вибити ЗСУ з певних позицій.

Війська РФ контролюють весь Сєвєродонецьк, за винятком промзони "Азот", а також готуються до штурму Слов'янська.

21 червня взяли під контроль Тошківку та просунулися на північ та північний захід у бік населених пунктів Біла Гора та Мирна Долина.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 21 червня


23:55 Рашисти демонтували та вивезли найбільшу в Україні сонячну електростанцію Тоkmak Solar Energy потужністю 50 МВт. Вона розташовувалась на території площею 96 га неподалік населеного пункту Токмак у Запорізькій області.

23:51 Столтенберг заявив, що очікує на оновлену концепцію НАТО, де Росія буде названа найзначнішою та найбільш прямою загрозою нашій безпеці. Він наголосив, що на саміті НАТО збільшить підтримку України та інших партнерів, яким загрожує Росія.

23:33 Окупанти колонами вивозять українське зерно в напрямку Криму.

23:01 Російські військові відмовилися від форсування річки Сіверський Донець через страх великих втрат, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

"Росіяни продовжують стягувати резерви до Сєвєродонецька та в напрямок Тошківка-Золоте. Нині там тривають бої".

Він додав, що армія РФ хоче оточити українських військових.

22:57 Арестович прокоментував інформацію, яка розповсюджується в соцмережах про звільнення Херсону: "Не підтверджуємо і не спростовуємо. Давайте подивимось, що буде далі".

22:54 Розвідці відомо про долю майже усіх полонених захисників Маріуполя. Їх планують обміняти поетапно.

"Ми займаємось визволенням з полону. В найближчий термін вже будуть перші звільнені, значна їх частина. Обмін буде здійснюватися в кілька етапів, треба розуміти, що невеликі обміні йдуть постійно", — заявив очільник ГУР Кирило Буданов.

За його словами, найголовніша проблема — в командному складі: "Їх звільнити важче".

22:16 В окупованому Скадовську Херсонської області після обстрілу ЗСУ почалася пожежа. Ракети нібито потрапили в склад боєприпасів. У мережі також пишуть, що в цьому порту нібито базувалися російські ракетні комплекси "Іскандер", які сьогодні вдарили по Миколаєву.

22:10 У Харкові чутно вибухи.

21:25 У Скадовську було чути два вибухи. "Прилетіло" в промислову зону в районі порту. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

21:02 У розвідці підтвердили підрив машини нардепа-колаборанта Ковальова на Херсонщині.

"Я можу підтвердити, що було вчинену дію. Автомобіль точно висаджений у повітря. У якому стані перебуває цей колаборант та зрадник, ми з‘ясовуємо",- заявив начальник ГУР Кирило Буданов.

20:51 Активіст з Херсону розповів, що відбувається в окупованих селах:

"У Високопіллі окупанти ледь не щодня розстрілюють місцевих жителів. Мешканці Високопілля пішки втікали у Дніпропетровську область, це величезна трагедія – це справжня Буча".

В Херсоні також, окупанти тримають людей "на ямах", для того, аби вони не могли віддавати ЗСУ дані про місця дислокації російських загарбників.

"З одного боку, херсонці бачать всі ці жахливі речі, які можуть трапитись і з ними. Проте з іншого боку – у них просто немає коштів, аби вивезти себе та родину", - розповів активіст.

20:22 Сьогодні на Херсонщині невідомі підірвали автомобіль нардепа-зрадника Олексія Ковальова. За останніми даними, йому вдалося вижити.

20:17 ЗСУ контролюють близько 45 відсотків територій Донецької області, заявив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Відповідно 55 відсотків, з повною руйнацією – під контролем незаконних збройних формувань, під контролем окупанта перебуває (я маю на увазі в тому числі напівзруйнований Маріуполь та Волноваху)... Ті, хто не виїжджає, перебувають, як правило, в укриттях. Але це теж вкрай небезпечно. Тому що ворог застосовує вкрай важку артилерію, авіацію. По лінії фронту всі види озброєння, які є у ворога, він застосовує. Основні тези людей, які залишаються, що "Нам нікуди їхати", "Нам не вистачить коштів проживати десь", – зазначив Кириленко.

19:53 У Миколаєві повітряна тривога. Працює ППО.

19:43 Білоруські військові риють окопи поблизу кордонів з Україною, Польщею та Литвою. На прикордонних територіях Білорусь оновила дислокацію блокпостів. Також оновлення відбулися і з фортифікаційними спорудами.

19:35 Зеленський провів телефонні розмови з прем'єр-міністрами Швеції, Естонії і Чехії. Подякував за підтримку України, обговорив майбутній саміт НАТО і післявоєнне відновлення країни.

19:15 Село Кухарі на Києвщині після рашистів

19:04 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна переживає пекло з простої причини: бажання вступити до ЄС: "Європейська Комісія відповіла на це бажання однозначно. Ми визнаємо величезний прогрес, якого досягла Українська демократія після протестів на Майдані 2014 року".

18:45 На Херсонщині окупаційна влада продовжує тиснути на освітян та медиків. По всій території області тривають викрадення активістів, журналістів та громадських діячів. Також військові РФ та місцеві колаборанти не припиняють просувати пропаганду про входження Херсонщини до Росії. Натомість у місті щодня з'являються українські прапори і надписи "Херсон — це Україна".

18:20 В Україні оновили перелік територій, внутрішні переселенці з яких можуть розраховувати на грошові виплати. До списку увійшли 303 громади. До переліку входять такі області: Донецька (66), Харківська (51), Дніпропетровська (7), Луганська (37), Запорізька (51), Херсонська (49), Миколаївська (23), Сумська (18). Таким чином всі внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з цих громад, отримають грошову допомогу від держави.

17:52 Німецькі журналісти з таблоїду Bild потрапили 22 червня під обстріл з боку російських військ на виїзді з Лисичанська. Окупанти обстріляли авто медійників. Команда журналістів не постраждала.

17:47 Українські захисники майже повністю знищили "еліту" збройних сил Росії, яку готували для протистояння з НАТО. Про це йдеться у свіжому перехопленні СБУ.

"Західного округу вже немає, бо він весь у Росії, відмовники. Повз мене одні "східники" мотаються, бо "західників" уже майже нема. Вся техніка підбита, то вежа не працює, то колеса пробиті, то ще щось не працює… А так, на передок чисто добровольці їдуть і все", – розповідає дружині окупант, чий підрозділ перебуває на Харківщині.

До західного військового округу РФ входять, у тому числі, Москва, Санкт-Петербург і "військова еліта", яку готували до протидії силам НАТО.

17:11 Бійці 93-го ОМБР "Холодний яр" знищили на Ізюмському напрямку 11 одиниць російської техніки, серед якої танки, БМП та бойові машини "Рись".

16:49 Міноборони Великої Британії опублікувало оновлену мапу бойових дій. Українські війська надалі стримують вторгнення російських окупантів, а на деяких напрямках ведуть наступ.

16:34 Україна запевнила західних партнерів, що не збирається атакувати територію Росії і буде використовувати надану Заходом зброю тільки для власного захисту. Про це в Бундестазі заявила міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт.

16:22 ЗСУ зупинили наступ окупантів у напрямку Молодіжного та Катеринівки Донецької області, заявили в Міноборони. Також ЗСУ відбили штурм противника за напрямком Миронівка - Семигір'я (Донецька область). Крім цього, Сєвєродонецьк, як і раніше, залишається найгарячішою точкою. Ворог працює над відновленням наступу у напрямку Ізюма та Слов'янська. Загарбники активно ведуть розвідку.

15:58 Обстріляний російськими касетними боєприпасами пляж у містечку Часів Яр у Донецькій області. Загинула мати двох дітей. 11 людей поранені, 6 з них – діти.

15:54 Український фотожурналіст Макс Левін, а також військовослужбовець Олексій Чернишев, який супроводжував його, які загиблі в березні у Вишгородському районі Київської області, могли бути страчені російськими військовими - такого висновку у своєму розслідуванні дійшли "Репортери без кордонів".

"Аналіз фотографій з місця злочину, спостереження на місці та вилучені речові докази однозначно вказують на розстріл, якому могли передувати допити або навіть тортури", - йдеться у звіті організації.

15:47 На фугасному снаряді підірвався автомобіль гауляйтера окупованої Чорнобаївки Юрія Турульова. Колаборант, на жаль, вижив.

14:59 Фінляндія десятиліттями готувалася до можливого російського нападу. Тому країна готова воювати, якщо це все ж таки відбудеться.

Про це йдеться у заяві командувача Сил оборони Фінляндії, генерала Тімо Ківінена.

"Ми планомірно розвивали нашу військову оборону саме для того виду бойових дій, який ведеться там (в Україні – ред.), із масованим застосуванням вогневої потужності, бронетехніки, а також авіації", - заявив Ківівен.

14:00 Путін у середу планує провести оперативну нараду з постійними членами Ради безпеки РФ.

Про це повідомив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

"Протягом дня Путін працює у Кремлі. У нього робочі зустрічі, і планує він також у середині дня провести оперативну нараду з постійними членами Ради безпеки".

13:44 Окупанти у Маріуполі продовжують зміцнюватися: будують нові фортифікаційні споруди на виїзді у бік Мангуша, прикриваючись "живим щитом".

Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

13:06 Уночі 22 червня на територію Білорусі привезли нову партію російських ракетних установок для ЗРК "С-300". Йдеться про щонайменше 16 ракет.

12:51 Народного депутата України Олексія Ковальова, який відкрито заявив про співпрацю з російськими окупантами в Херсонській області, було ліквідовано в районі населеного пункту Гола Пристань.

12:14 Голова Миколаївської ОДА повідомляє про сім прильотів. Дані про жертв уточнюються.

12:00 Запуски ракет у бік Миколаєва.

11:45 У Миколаєві бачили ракети, що летять, і повідомляють про влучення - жителі міста бачать стовп чорного диму.

11:35 У Миколаєві, де оголосили про повітряну тривогу, пишуть про вибухи.

11:00 Повномасштабна війна в Україні, яку розв'язала проти неї Росія, загрожує наслідками. Зокрема, небезпекою катастрофічного голоду та хвилею міграційної кризи.

Про це повідомляє El País.

Як пише видання, в ЄС попереджають, що наслідки війни в Україні ведуть до зростаючого ризику "катастрофічного масового голоду" в державах Північної Африки, який може призвести до "нових хвиль соціального протесту, внутрішнього переміщення та міграції до сусідніх регіонів і, можливо, до ЄС ".

10:34 У Харкові повідомляють про масований обстріл!

10:20 На Ростовській області спалахнув нафтопереробний завод Медведчука

10:02 РФ обстріляла Чугуїв на Харківщині. Є загиблий та поранений, повідомила радниця голови Харківської облради Наталія Попова.

9:57 З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну постраждали 916 дітей. З яких 324 загинули, а 592 зазнали поранень.

9:07 Загальні бойові втрати на 22.06

8:58 Голова Донецької ОВ Павло Кириленко повідомляє про наслідки обстрілу Годин Яру.

"Росіяни завдали удару по пляжу на озері Золота Рибка в межах міста. За попередньою інформацією використали касетні снаряди.

Усього в результаті обстрілу загинула 1 особа, 11 отримали поранення, серед яких шестеро дітей", - написав Кириленко на своєму Tg-каналі.

8:24 Карта бойових дій на Донбасі

8:00 На 119-ту добу війни російські війська здійснюють систематичні обстріли Сил оборони України, щоб створити умови для відновлення наступу на Слов'янськ у Донецькій області. Окупанти намагаються вести штурми і завдають ударів із землі та неба по цивільній інфраструктурі, не залишають спроб захопити Сєверодонецьк, йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.