RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Літаки та підставна "коханка": як ФСБ припустилося серйозної помилки в "іграх" зі спецслужбами України

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв спростував заяву Федеральної служби безпеки Росії про те, що нібито брав участь в операціях спецслужб. Раніше ФСБ звинуватила Україну та відомого журналіста у спробі викрадення літака з РФ.

Дану інформацію він прокоментував "Радіо Свобода" та своїй сторінці у Twitter.

Він пояснив, що видання Bellingcat працювало над документальним фільмом-розслідуванням, яке незабаром опублікують, про те, як українські спецслужби та ФСБ проводять гру, прагнучи обдурити один одного.

Журналіст назвав операцію "однією з найшаленіших контр-контррозвідувальних операцій усіх часів". Дана операція була серйозною помилкою для ФСБ, адже стали відомі особи десятків російських офіцерів контррозвідки, методи роботи, а також агенти під прикриттям.

"Традиційно поєднуючи сфальсифіковані "докази“ з вільно інтерпретованими фактами, ФСБ також звинуватила особисто мене у причетності до змови із захоплення літаків (на фото: повністю сфальшоване повідомлення, звісно ж, у мене ніколи не було британського номера)", - пише він.

Христо Грозєв розповів, що ще в квітні поточного року в Україні було ухвалено закон, який передбачав винагороду за добровільну передачу українській армії російської бойової техніки. Виходячи з цього закону, українські оперативники вирішили звернутися із такою пропозицією до російських льотчиків. Про дану ініціативу дізналися в Bellingcat і почали знімати документальну стрічку.

Так, деякі російські пілоти, із якими контактували оперативники, надіслали відео, яке підтверджувало "доступ" до своїх літаків. Хоч зараз ФСБ видає ці відео за "контрольовані витоки", при цьому розмиваючи внутрішню частину кабіни літака, зауважує Грозєв.

Почалися перемовини українських вербувальників з російськими пілотами, однак згодом їхній тон різко змінився. Очевидно, що пілоти більше не говорили про себе, бо почали виконувати вказівки ФСБ. Так, один із пілотів раптом заявив, що планує вивезти з країни не дружину, а коханку.

Грозєв за кілька хвилин з’ясував, що так звана "коханка" пілота працює на ФСБ. Це ж зрозуміли і українські оперативники. Весь час переговорів її "хлопця" з українською стороною "коханка" вела розмову з офіцером військової контррозвідки Федеральної служби безпеки.

Серед доказів участі ФСБ - один із пілотів раптово попросив в української сторони поради, як приспати свого другого пілота.

"У цю мить мені стало очевидно, що початкова операція закінчилася і перетворилася на подвійну "оперативну гру“, в якій обидві сторони намагалися отримати максимум інформації від іншої, при цьому згодовуючи їй максимум дезінформації", - зауважив журналіст.

Українська сторона почала передавати "пілотам" (тобто ФСБ) несправжні карти дислокації протиповітряної оборони та дезінформацію про злітно-посадкові смуги. У свою чергу, "пілоти" передали свої карти заходу на посадку (можливо, теж підробні). Українські оперативники переконали ФСБ відправити дружину одного з пілотів (спільно із командою ФСБ на хвості) у столицю Білорусі на обіцяну "зустріч" з українськими кураторами, після чого Федеральна служба безпеки даремно чекала чотири дні, зазначив Грозєв.

У підсумку "гра" спецслужб закінчилася тоді, коли до ФСБ, яка прагнула встановити особи українських агентів, дійшло, що на жодну із пропонованих зустрічей ніхто не прийде, а українська сторона - так ы не зв’яжеться зі справжнім пілотом.

"Ми все одно збираємося закінчити шалений фільм, незважаючи на несподівану кінцівку (поки що)", - наголосив журналіст.

Також ми раніше писали, що колишньому заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, який входив у злочинне угруповання разом із екс-начальником ГУ СБУ у Криму Олегом Куліничем, повідомили про підозру у держзраді. Підозри також висунули трьом співробітникам ФСБ РФ за шпигунство.