"Евакуація" з Херсона та масштабна повітряна тривога Україною: хроніка війни 19 жовтня

Україна вже 238 день з початку повномасштабного вторгнення Росії обороняється від ворога. У ході запеклих боїв з 24 лютого у нашій країні ліквідували понад 65 тисяч окупантів та тисячі одиниць військової техніки.

У ніч на 19 жовтня на Дніпропетровщині прогриміли вибухи, після чого у Кривому Розі та в деяких районах області зникла електроенергія.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 18 жовтня


23:42 Ізраїль може допомогти Україні з попередженням про ракетні удари, та зброю не дасть.

"Ізраїль не постачатиме Україні системи озброєння з низки міркувань. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну в рамках наших обмежень, як ми це робили в минулому", - заявив міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц.

23:25 Вечірнє звернення Зеленського:

"Працюємо для того, щоб гарантувати повну безпеку українському небу. Ми вже маємо суттєві результати: протягом місяця збито 233 "Шахеди" і десятки ракет. Але, на жаль, є і влучання. Є нові пошкодження критичної інфраструктури. Цієї доби три енергетичні обʼєкти були знищені ворогом. Звичайно, ми зробимо все можливе, щоб відновити нормальні енергетичні можливості нашої країни. Але для цього потрібен час. І для цього потрібні наші з вами спільні зусилля. Завтра – іще більше, ніж раніше.

Будуть розʼяснення і від керівників обласних адміністрацій, і від урядовців, але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрики. Будь ласка, не вмикайте зайву електротехніку. Будь ласка, обмежуйте споживання електрики тією технікою, яка потребує багато енергії. Завтра дуже важливо, щоб споживання було максимально свідомим. Тоді й графіки стабілізаційних відключень будуть коротшими".

23:07 А ось і місце вибуху у Миколаєві. Пам‘ятник чекістам. Поки що невідомо чи це "приліт" від окупантів, чи навмисний підрив.

22:38 Повідомляють, про вибух у Миколаєві.

21:55 Повідомляють, про гучні вибухи у передмісті Херсона.

21:51 Бахмут. Так російські окупанти вбивають місто.

21:48 Українців просять мінімізувати завтра користування електроенергією.

21:25 У Запоріжжі закрили виїзд на тимчасово окуповані території.

"Рух припинено через позицію росіян. З нашого боку пропуску людей на окуповану територію немає, бо працювати лише на виїзд людей, по-перше, неправильно, по-друге, є чітка позиція ЗСУ. Якщо військові вирішили, що безпекова ситуація не дозволяє, значить, це рішення є правильним", – заявив представник Запорізької ОВА Володимир Марчук.

21:15 Посли ЄС затвердили санкції проти Ірану через використання росіянами його безпілотників для ударів по Україні. Санкції були схвалені стосовно трьох осіб та компанії-виробника дронів.

21:03 Оголошення Путіним "воєнного стану" в тимчасово окупованих областях України є "відчайдушною тактикою" кремлівського режиму, який прагне встановити свій контроль на цих територіях. Так охарактеризував ситуацію представник адміністрації президента США.

20:31 В окупованому Маріуполі хтось зняв російські прапори зі стели на площі Свободи.

20:07 Військовослужбовець РФ розповідає дівчині про перспективу "котла" від ЗСУ.

19:53 Посольство Індії радить своїм громадянам не відвідувати Україну з огляду на погіршення ситуації з безпекою та нещодавню ескалацію бойових дій по всій країні. Також громадянам Індії, зокрема студентам, радять виїхати з України якнайшвидше доступними способами.

19:32 У Білгороді на підстанції "бавовна", частина міста залишилася без світла.

18:59 Збройні сили України закріплюються на звільнених територіях Херсонщини, повідомляє ОК "Південь". Росіяни продовжують здалека обстрілювати область, проте Україна вже має плани щодо повернення цих територій до життя.

18:23 Україна направила Ізраїлю офіційний запит на придбання систем ППО і ПРО, у тому числі новітніх лазерних систем Iron Beam, повідомляє портал Axios з посиланням на лист, який опинився в його розпорядженні, направлений українським посольством до МЗС Ізраїлю. Йдеться також про зенітно-ракетні системи Barak-8, зенітно-ракетні комплекси Patriot, системи протиракетної оборони Iron Dome, а також системи "Праща Давида" та "Хец".

18:10 Військовослужбовці 45-ої окремої артилерійської бригади на південному напрямку виявили позиції російських окупаційнтів і влучним пострілом знищили їх разом з САУ 2С1 "Гвоздика".

17:50 У Маріуполі знищили пам'ятник жертвам Голодомору, повідомила Маріупольська міськрада. Призначена росіянами "влада" заявила, що граніт перероблять на будматеріали. У сюжеті "РИА новости" пропагандисти пам'ятник жертвам Голодомору назвали "символом політичної дезінформації".

"Найбільше постраждали від Голоду 1932-33 років зовсім не Україна і не Донбас - найбільше постраждав Казахстан, Поволжя, Північний Кавказ. А Україна стоїть на передостанньому місці за кількістю постраждалих на загальну кількість населення в регіоні", - стверджується в сюжеті про знесення пам'ятника.

17:46 Премія Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "За свободу думки" присуджена мужньому народу України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства. Про це під час засідання Європейського парламенту у Страсбурзі повідомила президентка Європарламенту Роберта Мацола.

17:11 У Чернігові над промзоною сили ППО збили дрон-камікадзе, уламки впали на складське приміщення, спричинивши його руйнування. 3 поранених у лікарні. 2 з постраждалих у важкому стані, вони наразі перебувають у реанімації.

17:01 Сьогодні на закритому засіданні Радбезу ООН обговорять застосування іранських безпілотників проти цивільного населення та інфраструктури України, повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

16:44 Пожежу на Бурштинській ТЕС ліквідовано. За попередньою інформацією постраждалих внаслідок пожежі немає.

16:35 Російська ракета влучила у Бурштинську ТЕЦ, заявила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. Також вона закликала за можливості максимально економити електроенергію.

16:10 Росія сьогодні атакувала Україну з північно-східного напрямку стратегічною авіацією. Із бомбардувальників-ракетоносців – Ту- 95 та Ту-160 випущено шість крилатих ракет Х-101/Х-555. Одну ракету знищено винищувальною авіацією, одну зенітним-ракетним підрозділом на Київщині та Вінниччині. Ще дві ракети – збито протиповітряною обороною Сухопутних військ на Чернігівщині.

Одночасно з ракетним обстрілом окупанти атакували Україну безпілотниками-камікадзе "Shahed-136" з північного напрямку, зокрема з території Білорусі. Станом на 15.30 десять баражуючих боєприпасів було знищено протиповітряною обороною командування "Центр".

15:58 Ворог б'є по енергетичних об'єктах у Вінницькій області. Є влучання.

14:40 Повторні вибухи на Чернігівщині. Фото збитих ракет в області.

14:30 На Київщині літають "мопеди". Судячи з усього, над Києвом збивають саме їх.

14:15 Про вибухи у Києві їдуть Tg-канали

14:02 Сили ППО збили 2 ракети над Чернігівською областю – повідомляє «Суспільне» з посиланням на прес-службу Оперативного командування «Північ».

13:55 Повідомляють про вибухи на Вінниччині та проліт ракети над Хмельницькою областю

13:41 На Київщині працює ППО

13:40 Тим часом, сирени повітряної тривоги звучать по всій території України, крім Криму.

13:30 Реакція ОПУ на ситуацію у Херсоні

13:13 Країни ЄС можуть запровадити санкції проти трьох іранських генералів та виробника безпілотників Shahed - Bloomberg.

12:39 Масштабна повітряна тривога. Пишуть про запуск ракет у бік України

12:00 Статистика зі збитих "шахід" з початку війни

11:00 У Білгороді знову "бавовни", у мережі публікують відео


10:39 Ось так у Маріуполі зносять пошкоджені будинки

10:05 Мешканці Херсона зранку почали отримувати SMS-повідомлення про термінову евакуацію

9:30 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 19.10 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 66280 (+430);
  • танків – 2554 (+6);
  • бойових броньованих машин – 5235 (+16);
  • артилерійських систем – 1637 (+15);
  • РСЗВ - 372 (+0);
  • кошти ППО – 189 (+1);
  • літаків – 269 (+1);
  • вертольотів – 242 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1286 (+10);
  • крилаті ракети - 323 (+5);
  • кораблі/катери – 16 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3999 (+14);
  • спеціальна техніка – 146 (+2).

9:00 Ворог вкотре обстріляв Дніпропетровщину – через влучення в об'єкт енергетичної інфраструктури у Криворізькому районі без електроенергії залишилося багато населених пунктів району та мікрорайон Інгулець у Кривому Розі.

8:30 Російська армія намагається повернути втрачені позиції на Харківщині, вона провела низку обмежених наземних атак на півночі та північному сході області. Також окупанти продовжували наступ у районі Бахмута та Авдіївки на Донеччині.