RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Геноцид" в Карабаху розслідувався 9 днів: журналісти розповіли про прокремлівські наративи екс-прокурора Окампо

Колишній прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Луїс Морено Окампо своїм звітом "Геноцид вірмен у 2023 році" працює на догоду Москві та її союзникам, не зацікавленим у досягненні миру в Карабаху.

Про це йдеться в матеріалі 5 каналу.

28-сторінковий звіт, названий Луїсом Окампо "експертна думка", був складений, за власним визнанням автора, на підставі прохання людини, яку Окампо називає "президент Арцаха". Журналісти вважають, що йдеться про голову проросійських провокаторів у Карабаху Араіка Арутюняна. Документ викликав бурхливу неоднозначну реакцію світових ЗМІ - Washington Post, CNN, Forbes, ABC News, Associated Press, Jungle Welt та ін.

На цьому тлі цікавою називають публікацію видатного британського юриста-міжнародника Родні Діксона "Емоційний звіт про "геноцид" Окампо докорінно помилковий". Діксон вважає, що використання Окампо слова "геноцид" стосовно ситуації в Карабаху є не просто безпідставним, а й безвідповідальним кроком. За його словами цей документ є "провокаційним звинуваченням, котре не має міцної основи в міжнародному праві". Вказуючи на низку недоліків звіту Окампо, Діксон констатує відсутність ознак неупередженого та суворого експертного аналізу.

Грунтуючись на "експертній думці" Окампо МЗС Вірменії звернулася до Ради Безпеки ООН з питання скликання екстреної наради.

Родні Діксон - британський юрист-міжнародник, визнаний експерт у галузі публічного права. Має велику практику у Великій Британії та інших країнах у галузі розслідувань, міжнародного кримінального права та прав людини. Представляв різні сторони у міжнародних судах і трибуналах, включаючи уряди Англії, Кенії, Афганістану, Грузії, України, Руанди, Південного Судану, Єгипту та ін. з питань національних інтересів, питань суверенітету та безпеки. Практикує в Temple Garden Chambers, Лондоні та Гаазі.

Окампо залишив посаду прокурора МКС ще в 2012 році, а розслідування єдиної і скандальної справи, яку він вів як прокурор, зайняло 9 років. У той же час звіт про "геноцид вірмен" був написаний автором всього за 9 днів.