RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Везли за 8 тисяч км: Росія перекинула ближче до України системи ППО, оголивши складний регіон

З Курильських островів на території Росії були вивезені системи протиповітряної оборони С-300В4, які були розміщені там лише у 2020 році. Зазначені зенітно-ракетні комплекси могли перемістити за 8 тисяч кілометрів ближче до кордону з Україною.

Про це інформує японський ресурс Kyodo News з посиланням на військового експерта Ю Коїдзумі з Токійського університету, який дослідив супутникові знімки американської компанії Maxar Technologies.

Читайте: Все, як під час Другої світової: росіянам перекинули на фронт потужне "підкріплення", фото

Він не виключає, що старі танки та гаубиці, які раніше зберігалися на військовій базі на Сахаліні, могли відправити до України, попередньо перемістивши на заводи для ремонту.

Ракетні ж підрозділи, оснащені ЗРК С-300В4, які раніше розміщувалися в Касатській затоці та поблизу Південно-Курильська, швидше за все, перекинули на захід Росії. За словами військового експерта, їх можуть використати для посилення підрозділів, що воюють в Україні.

Крім того, з Далекого Сходу до України Росія перекидає не лише техніку, а й війська, скажімо елітну 155-ту окрему бригаду морської піхоти з Владивостока, яка зазнала серйозних втрат на початку листопада 2022 року у боях в районі Павлівки під Вугледаром в Донецькій області та на початку лютого 2023 року у ході наступу на Вугледар.

Також експерт зазначив, що у вересні 2022 року на військових постах на Курилах було видно велику кількість пускових установок із ракетами С-300В4, радарами та іншим обладнанням, але зараз нічого цього вже немає.

Зазначимо, що ЗРК C-300B4 належить до пріоритетних зразків озброєння ППО й забезпечує ураження балістичних ракет та аеродинамічних цілей на дальностях до 100 км та висотах до 37 км.

Нагадаємо, Росія використовувала в Україні бронепотяги.

  • Вас може зацікавити:

Не доїхав до України: у Росії перекинувся ЗРК С-400

Росія перекинула на фронт гармати 61-К зразка 1939 року

Гноми атакують: навіщо окупантам танки Т-62