RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

Всі новини

Після невдалої спроби держперевороту в Болівії заарештували генерала

В результаті подій в президентському палаці в місті Ла-Пас (Болівія), що, за словами президента Луїса Арсе, була спробою здійснити державний переворот високопоставленого генерала Хуана Хосе Зуніги заарештувала місцева поліція. Арешт здійснили через кілька годин після штурму президентського палацу.

Про це повідомляє Reuters.

Видання передає, що у місті Ла-Пас болівійські військові відступили від президентського палацу, куди проникли раніше у середу, 26 червня, під час спроби влаштувати державний переворот. Зауважується, що військові діяли на чолі з генералом Хуаном Хосе Зунігою:

"... військові підрозділи на чолі з генералом Хуаном Хосе Зунігою, якого нещодавно позбавили військового командування, зібралися на центральній площі Пласа-Мурільйо, де знаходиться президентський палац і Конгрес. Свідок Reuters бачив, як бронемашина протаранила двері президентського палацу і солдати вбігли всередину", – йдетться у повідомленні.

BBC додатково зазначає: "Бронетехніка та війська зайняли позиції на площі Мурільо, де розташовані ключові урядові будівлі. Згодом усі вони відійшли".

Президент Арсе в коментарі з президентського палацу сказав:

"Сьогодні країна зіткнулася зі спробою державного перевороту. Сьогодні країна знову зіткнулася з інтересами, які хочуть, щоб демократія в Болівії була припинена… Нам потрібно, щоб болівійський народ організувався і мобілізувався проти державного перевороту на користь демократії".

Reuters передає, як через кілька годин військові відійшли з площі, а поліція взяла місце під свій контроль. В результаті болівійська влада заарештувала Хуана Хосе Зунігу.

Генерал Хосе Вілсон Санчес, що був призначений рішенням президента Луїса Арсе новим головнокомандувачем ЗС Болівії на заміну Зуніги, закликав до спокою та порядку:

"Я наказую, щоб весь особовий склад, мобілізований на вулицях, повернувся до своїх частин. Ми благаємо, щоб не пролилася кров наших солдатів".

Видання зауважує, що напруга у Болівії зростає на тлі загальних виборів у 2025 році: "... лівий експрезидент Ево Моралес планує балотуватися проти колишнього союзника Арсе, що створює серйозний розкол у правлячій соціалістичній партії та ширшу політичну невизначеність".

Як пише Reuters, багато хто не хоче, щоб Моралес повернувся – він керував країною з 2006 по 2019 рік та був усунутий від влади на тлі масових протестів і замінений тимчасовим консервативним урядом. Потім Арсе виграв вибори у 2020 році.

Видання згадує про нещодавню заяву Зуніги щодо того, що Моралес не повинен мати можливості повернутися на посаду президента. Тоді колишній генерал пригрозив заблокувати його, якщо він спробує це зробити, що змусило Арсе усунути Зунігу з посади.

Крім того, згадується, що Зуніга напередодні нападу на президентський палац звернувся до журналістів та вказав на зростаючий гнів у країні, закликав сформувати новий кабінет міністрів:

"Три керівники збройних сил прийшли, щоб висловити наше занепокоєння. Припиніть руйнувати, припиніть збіднювати нашу країну, припиніть принижувати нашу армію".

BBC також підсумовує: "Стає все більш очевидним, що це було короткочасне і непродумане військове повстання, а не більш широка боротьба за владу. Тим не менш, найближчі тижні стануть ключовими у з'ясуванні того, чи був військовий заколот генерала Зуніги лише ізольованим інцидентом".

Раніше ми також повідомляли, що невідомі намагались проникнути до будинку Ріші Сунака.