RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Молдова не може приєднатися до санкцій ЄС проти РФ через економічні ризики – глава МЗС

Наразі Молдова не може повним обсягом приєднатись до санкцій Євросоюзу проти Росії з огляду на потенційну шкоду, яку ці санкції можуть завдати економіці країни.

Про це інформує Interfax.

Глава МЗС Молдови Міхай Попшой вказав на те, що Кишинів має певні зобов’язання щодо підвищення рівня синхронізації законодавства та інших дій із політикою ЄС. Проте країна не може повним обсягом приєднатися до санкцій проти Росії через потенційну шкоду економіці країни:

"Наші зобов'язання передбачають, що політика санкцій з ЄС у Республіки Молдова буде на рівні 100%. Але це розраховано на перспективу. У нас наразі цей показник становить приблизно 80%. Тому ми не можемо на цьому етапі говорити про повну синхронізацію санкцій".

Він вказує, що в момент, коли санкції зачіпають питання молдовського експорту чи імпорту (мова про запасні частини, техніку та устаткування, що виробляли в СРСР), тоді Молдова не приєднується до цих санкцій.

Interfax згадує слова міністра щодо того, що основний санкційний пакет ЄС проти Росії ухвалили 2014 року – тоді Молдова до нього не приєдналася, оскільки боялася великого ризику для країни. Попшой додав:

"Євросоюз із розумінням ставиться до нашої позиції. У різних країн різна ситуація. Не всі країни - члени ЄС застосовують санкції однаково, кожна враховує свої інтереси".

Попри визнання того, що "відносини Молдови з Росією перебувають на найнижчому рівні з моменту проголошення незалежності", міністр також згадав про розвиток відносин Молдови з Білоруссю, наголосивши: в республіки "є солідні товарні позиції, особливо в сільському господарстві, які Молдова експортує на білоруський ринок".

Раніше ми також писали, на що варто звернути увагу при підготовці 15-го санкційного пакета.