RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Новини

7 липня

5 липня

Всі новини

Журналісти опублікували план РФ щодо дестабілізації України та Заходу

У Росії зламали листування співробітників Служби зовнішньої розвідки, які займаються "інформаційною війною" із Заходом. У листуванні обговорюється план дестабілізації політичної ситуації в Україні та країнах Заходу, у тому числі в США. Не уточнюється, хто зламав листування та як воно потрапило до журналістів.

Про це йдеться у розслідуванні видання The Insider.

За даними журналістів, масштабний план дезінформації у російської розвідки був ще 2022 року. Від імені фейкових "радикальних українських та європейських сил" на сайти та в соцмережі мали вкидатися такі болючі для західних країн теми, як нелегальна міграція, інфляція, великий потік біженців з України). У розвідці вважали, що це дозволило б виключити прив'язку до РФ і просувати будь-які тези та лівацькі ідеї.

Також СЗР планувала організацію проплачених акцій протестів з погодинною таксою в 100 євро. Фото та відео акцій планували поширювати у ЗМІ.

У листуванні розвідки ці дії називаються "роботою з поглиблення внутрішніх протиріч між правлячими елітами, ескалації антиурядових виступів та розгойдування аморфної частини електорату". Їхня мета - психоемоційний вплив і руйнування звичної картини світу у людей. У плані дестабілізації окремо йдеться про необхідність нехтувати моральними міркуваннями задля досягнення цілей.

Журналісти зазначають, що у плані немає конкретики, тому неможливо точно пов'язати його з останніми пропагандистськими та дезінформаційними кампаніями у Європі. Однак наводяться приклади, такі як поява антисемітських графіті у Парижі у 2023 році та активне розповсюдження фотографій кремлівською мережею ботів Doppelganger, а також використання дипфейків та фейкових цитат знаменитостей для дискредитації допомоги Україні.

У матеріалі також згадуються конкретні імена та звання співробітників СЗР, відповідальних за "інформаційну війну". За даними журналістів, вони діють під прикриттям Міжнародного центру безпеки "Миротворець", створеного у грудні 2020 року. Серед них: 45-річний офіцер ФСБ та військовослужбовець СЗР Михайло Колесов, співробітник СЗР Михайло Кульомін, його батько, генерал Олександр Кульомін з Міноборони, та керівник науково-технічної служби ФСБ Едуард Чорновільцев.