RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Україна отримає від НАТО десятки систем ППО на 1 млрд доларів

США, Німеччина, Нідерланди, Італія та Румунія передадуть Україні впродовж наступного року нові системи ППО та сотні додаткових перехоплювачів на суму 1 млрд доларів.

Про це йдеться у спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоганніса і президента України Володимира Зеленського.

Україна отримає від союзників чотири ЗРК Patriot, а також додаткову систему SAMP-T.

"Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових. Ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використати", — заявив Байден.

Також найближчими місяцями для українських військових передадуть системи ППО NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard.

Крім цього, впродовж наступного року Україна отримає сотні додаткових перехоплювачів.

"Зміцнюючи протиповітряну оборону України, ми вдячні коаліції з понад 50 країн, яка продовжує надавати безпекову допомогу Україні, а також Ініціативі негайних дій щодо протиповітряної оборони, в рамках якої партнери пообіцяли виділити понад 1 мільярд доларів на підтримку протиповітряної оборони України, і Коаліції з питань інтегрованих можливостей протиповітряної і протиракетної оборони, яку спільно очолюють Німеччина і Франція", - йдеться у заяві.

Як повідомляв "Апостроф", у липні Україна очікує на посилення в захисті неба та отримання далекобійної зброї.