RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Контроль над ресурсами: названі причини появи військових Путіна в Африці

Росія намагається розширити свою присутність в Африці для розширення військового співробітництва та контролю над природними ресурсами.

Про це "Апострофу" розповів політолог, співзасновник Центру дослідження Африки Олександр Мішин.

"Якщо порівнювати військову присутність СРСР і Росії, то повноцінних військових баз на території Африки в Росії немає. Але в цьому році російські приватні військові компанії, зокрема ті, які пов'язані з так званим кухарем Володимира Путіна Пригожиним, і компанія при Міноборони РФ, прагнуть розширити присутність на території Африки", - розповів він.

Експерт розповів, що Кремль розглядав кілька варіантів "заходу" в Африку. Перший - орендувати частину військової бази Китаю в Джібуті, другий - відновити базу Сіді-Баррані на території Єгипту.

"З російськими також тісно співпрацює головнокомандувач збройних сил Лівії Халіф Хафтар. Найвідоміша історія цього року - візит в Центральну Африку ПВК "Вагнер". Це відбувалося під прикриттям того, що Росія забезпечує безпеку чинного президента ЦАР. Крім того, росіяни готують два батальйони збройних сил ЦАР", - додав він.

Мішин пояснив, що росіян в ЦАР цікавлять мінеральні ресурси - країна багата алмазами, є значні поклади уранового концентрату і золота. Найманці з компанії Вагнера взяли під контроль золоті родовища, тобто фактично вони намагаються отримати доступ до природних ресурсів цієї країни.

"Розгортання діяльності російських в Африці базується на двох складових: розширення військово-технічного співробітництва (дві третини країн Африки мають російське або радянська зброя) і доступу до дефіцитних мінеральної сировини. Африка - це третина мінеральних ресурсів планети", - зазначив політолог.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа" Алмази і уран: навіщо Росія бореться за вплив в Африці.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітАфрика