"Рашагейт" і не тільки: названі найбільші загрози для Трампа через скандальне "райське досьє"

Офшорні розслідування Paradise Papers можуть серйозно вплинути на рейтинги президента США Дональда Трампа і привести до поразки республіканців на проміжних виборах до Конгресу.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомили експерти.

"Звичайно, це (офшорні розслідування Paradise Papers, – "Апостроф") не сприятиме рейтингу Трампа і його оточення. Називають вже цифри в 37%, 38% і навіть 35% підтримки президента – це дуже низький рейтинг", - говорить професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Сергій Галака.

При цьому він відзначає, що більш серйозних ризиків американському лідерові варто очікувати від розслідування директора ФСБ Роберта Мюллера про зв'язок людей з адміністрації Трампа з Росією.

"Я думаю, що в Мюллера багато заготовок щодо членів нинішньої адміністрації чи учасників передвиборчого штабу. Тому чекаємо сюрпризів", - пояснює він.

Також Галака зазначає, що через рік в США відбудуться проміжні вибори до Конгресу. У разі якщо розслідування торкнеться Трампа, то це принесе і негативні наслідки для республіканців.

"Маю сумнів, що це принесе щось хороше республіканцям і Трампу. Думаю, що цілком можливий якийсь конфлікт. Якщо вони програють вибори в Сенат, про що демократи навіть не мріяли декілька років тому, то у Трампа будуть дуже складні часи попереду, навіть серед республіканців, які його підтримували", - припускає він.

Аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач зазначає, що розслідування Мюллера має більшу вагу, ніж офшорні скандали. Він каже, що факт використання офшорних рахунків по суті не є злочином.

"Тому здебільшого це використовується в політичний боротьбі для звинувачень, компромату і тому подібного. В цьому сенсі позиції республіканської адміністрації, звичайно, можуть бути підірвані самим цим скандалом – тобто можливі репутаційні втрати. Але я не думаю, що сукупно це все по значущості може перевищити резонанс розслідування спецпрокурора Мюллера. Хіба що ці офшори будуть якось пов’язані з так званим "Рашагейтом". Тоді це посилить головну лінію звинувачення", - вважає Горбач.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": 13 друзів Трампа в "раю": в президента США з'явилася ще одна проблема, крім Путіна.