RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не вистачило "кисню": в США пояснили, чому Берні Сандерс покинув президентські перегони

Кандидат в президенти США соціалістичного спрямування Берні Сандерс зняв свою кандидатуру, оскільки провадив надто вузько спрямовану риторику і не скористався темою Covid-19. Саме реакція нинішнього голови Білого дому Дональда Трампа і його команди на коронавірус, а також запропоновані опозицією альтернативні кроки, визначать переможця виборів. Чим простіше будуть діяти в цій ситуації демократи, тим для них краще.

Такі думки виказав "Апострофу" професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті (США) Ґрант Ріхер.

"Я думаю, Сандерс згорнув свою кампанію, тому що його стежка до обрання кандидатом в президенти була надзвичайно вузькою – і він втратив момент. Однак, Covid-19 зіграв рівнозначну роль. Цей коронавірус захопив зараз увагу усіх, і утримуватиме її ще якийсь час. А отже, формуються два фактори: по-перше, зараз, образно кажучи, замало кисню для того, щоб у Сандерса відкрилося "друге дихання", а по-друге його кампанія лише відволікала від головної задачі демократів – критики Трампа через провали у боротьбі з коронавірусом", - каже він.

За його словами, Байден може розраховувати на повну підтримку Сандерса, якою користувалася і Гілларі Клінтон минулого разу. Деякі прихильники Сандерса можуть прохолодно ставитися до Байдена, але вони точно не підуть за Трампа. Шанси на це надто переоцінено.

"Але президентські вибори в США тепер більше про відповідь на Covid-19. Публіка буде оцінювати те, як їй було під час кризи. Іншими словами – публіка буде судити як саму адміністрацію Трампа і порівнюватиме її дії з альтернативними баченнями. Мовою політології, це будуть "ретроспективні вибори", не "перспективні", - додає експерт.

Він уточнив, що в такому разі, демократам краще продемонструвати альтернативу у дусі мейнстриму, типові варіанти дій – те, що люди уже знають і що не буде їх бентежити; те, що не потребує більш детального вивчення.

"І зважаючи на це, Байден є, ймовірно, найкращим варіантом для них – оскільки він не нагородив серйозних дурниць під час кампанії", - впевнений Ріхер.

Детальніше про шанси Джо Байдена читайте в матеріалі "Апострофа": Супервівторок в США: чому Україна може вляпатися в американські розбірки.