RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Гватемалець виявив під штукатуркою кольорові фрески цивілізації майя: фото унікальної знахідки

У Гватемалі під час ремонту старовинного приватного житлового будинку під кількома шарами штукатурки виявили унікальні кольорові фрески народу ішіль цивілізації майя.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал Antiquity.

Археологи обстежили кілька будівель в місті Чахуль на заході Гватемали і виявили унікальний набір настінних розписів, які були виконані з 1524 по 1821 роки нашої ери.

Першу фреску випадково виявив ще в 2003 році місцевий житель, який зайнявся ремонтом свого будинку. До 2008 року через нестабільну політичну ситуацію в країні вчені не могли отримати доступ до цих знахідок.

Лише зараз вдалося задокументувати фрески. Їх іконографія об'єднує елементи доколумбової епохи з привезеними європейцями мотивами. Вперше подібні зображення виявлені не в релігійній будівлі, а в житловому будинку.

Можливо, поява фресок була пов'язано з відродженням корінних релігійних традицій на тлі ослаблення іспанського колоніального гніту.

Фрески збереглися досить добре. Зображені на них сцени пов'язані між собою сюжетом. Основні герої - музиканти та танцюристи. Це свого роду сплав індіанських та іспанських традицій, який знайшов відображення в іконографії.

Найбільші міста народу ішіль - Чахуль, Небай та Котсаль - були захоплені іспанцями у XVI столітті, проте вони збереглися досі.

Вчені вважають, що загальна чисельність нащадків майя сьогодні становить близько 8 млн осіб, з яких понад 6 млн людей живуть в Гватемалі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Мексиці вчені виявили старовинний пам'ятник цивілізації майя.