RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи розкопали у Мексиці сакральне місце ацтеків: фото унікальних знахідок

У Мексиці археологи на руїнах стародавньої столиці ацтеків Теночтітлан виявили священний комплекс, в якому здійснювалися ритуали п'ятсот років тому.

Звіт про проведення розкопок опубліковано на сайті Національного інституту антропології та історії (INAH).

Роботи проводяться на західному березі озера Тескоко в Мехіко. Серед руїн житлового кварталу вчені знайшли сакральну будову, а в ній – численні жертовні дари.

Ритуали, що зазначають початок та кінець життєвих циклів, проводилися у внутрішньому дворі будівлі.

"Набір із 13 курильниць виражає особливий символізм, оскільки вони були розташовані на двох рівнях та у двох різних орієнтаціях: одні зі сходу на захід, інші з півночі на південь, – розповіла археолог Мара Абігаїл Бесерра Амезкуа з INAH. – Вони символізували воскресіння 20 циклів по тринадцять днів, які складали тональпоуаллі – 260-денний ритуальний календар стародавньої Мексики. Крім того, варто згадати, що число 13 в ацтеків асоціювалося з рівнями неба».

Також там було знайдено посудину з підставою для встановлення на тринозі, п'ять чаш, тарілку та кілька спалених скелетів людей. Важливою знахідкою археологи вважають набір музичних інструментів з кісток тварин. Усі артефакти датуються XVI ст. Припускається, що це були жертовні дари, принесені в період між 1521 і 1610 роками.

Фото: INAH

Фото: INAH

Фото: INAH

Фото: INAH

Раніше в Мексиці під час розкопок ацтекського міста Тлателолько виявили 36 поховань, шість із яких знаходилися в кулястих посудинах місцевого виробництва. Під своєрідною тарілкою знайшли останки маленької дитини з устромленим у череп обсидіановим ножем.