RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Науковці відкрили таємницю багатоокого "монстра", який жив сотні мільйонів років тому: фото

Дослідники знайшли далекого родича стародавнього морського хижака з п'ятьма очима та ротом-пилкою, який мешкав на території сучасної Північної Америки.

Про це йдеться у дослідженні, яке розмістили на сайті Proceedings of the Royal Society B.

Морський "монстр" кембрійського періоду Opabinia regalis має п'ять очей, звернений назад рот у формі циркулярної пилки та довгий хобот із кігтями на кінці. Його сімейство досі не було виявлено. Науковці виявили маленьку, розміром 5 мм, морську, хижу тварину Utaurora comosa, яка жила кілька мільйонів років після Opabinia regalis в районі Північної Америки.

Utaurora comosa Фото: livescience.com

У своїй теорії експерти впевнені майже напевно. Таким чином, Utaurora comosa може бути другим членом сімейства Opabinia, колись знайденим на Землі, і першим, яке виявили за понад 100 років.

Кембрійський вибух з 541 мільйона до 485 мільйонів років тому породив даних хижаків, які відомі як радіодонти. У U. comosa не було характерних періоду придатків на голові у вигляді пазурів, проте тіло риби мало борозни із загостреними клапанами, як у Opabinia.

"Аналіз групи показав, що майже жодна риса U. comosa не відповідає сімейству радіодонтів; швидше за все, викопна істота майже напевно була пов'язана з Opabinia. Це означає, що Opabinia не була таким унікальним видом, як ми думали" , - сказав палеонтолог Стівен Пейтс, який є провідним автором даного дослідження.

Utaurora comosa Фото: livescience.com

Нагадаємо, науковці знайшли череп риби з несподіваним сюрпризом усередині.