RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Адмірал з великим досвідом: що відомо про жінку, яка вперше очолила ВМС США

Сенат США схвалив кандидатуру адмірала Лізи Франкетті на посаду керівника Військово-морських сил.

Про це повідомляє Defense News.

Вона стала першою жінкою на цій посаді та першою членкинею Об’єднаного комітету начальників штабів.

Кандидатуру Франкетті висунув президент США Джо Байден.

Читайте: США перекинули авіаносну ударну групу до берегів Ізраїля: що відомо

Вона стала не лише першою жінкою в історії, що обіймала посаду вищого офіцера ВМС США, але й першою, яка служила в Об’єднаному комітеті начальників штабів.

Попередник Франкетті, адмірал Майк Гілдей пішов у відставку за вислугою років.

Ліза Мері Франкетті народилася у 1964 році в Рочестері, штат Нью-Йорк. Навчаючись в Північно-Західному університеті на історичному факультеті, вона приєдналася до Програми підготовки офіцерів запасу військово-морських сил і в 1985 році була призвана на службу.

За час проходження військової служби у флоті вона перебувала на посадах офіцера допоміжних сил і офіцера першого дивізіону, оперативного офіцера, офіцера бойових систем і головного офіцера 2-ї ескадри есмінців, виконавчого офіцера і офіцера-помічниці з надводних операцій. Вона командувала есмінцем КРЗ "Росс" та 21-ю ескадрою есмінців з флагманом на "Джон Стенніс".

Франкетті була керівницею Центру військово-морського резерву у Сентрал-Пойнт, штат Орегон, помічницею заступника начальника військово-морських операцій, офіцером протоколу командувача Атлантичного флоту США, офіцером 4-го батальйону Військово-морської академії США, начальницею відділу директорату Спільної розробки концепції та експериментування в Об'єднаному штабі J7, заступницею директора з міжнародної взаємодії та виконавчою помічницею N3/N5 у штабі ВМС та військовою помічницею міністра військово-морських сил.

Франкетті обіймала посади командувачки Військово-морськими силами США в Кореї; командувачки 9-ї авіаносної ударної групи; командувачки 15-ї авіаносної ударної групи; начальниці штабу J-5 (Стратегія, плани та політика) Об'єднаного штабу; командувачки 6-го флоту, Ударними силами та силами підтримки ВМС НАТО; заступниці командувача ВМС США в Європі; заступниці командувача ВМС США в Африці та командувачки морської компоненти Об'єднаних сил.

У травні 2020 року Франкетті була призначена керівницею військово-морських операцій із розробки бойових дій (OPNAV N7), зберігши інші посади.

У квітні 2022 року Франкетті підвищили номінували на адмірала та призначили заступницею начальника військово-морських операцій. У травні 2022 року Сенат затвердив її кандидатуру.

Також сенатори схвалили кандидатуру генерала Девіда Олвіна на посаду голови ВПС США.

Олвін — пілот, що має понад 4 600 годин нальоту, у тому числі 100 — бойових. Він обіймав посаду заступника начальника штабу ВПС.

Нагадаємо, що корабель Військово-морських сил США USS Carney потрапив під обстріл біля берегів Ємену.

  • Вас може зацікавити:

Республіканці в Конгресі придумали нову "схему" для допомоги Україні: як Джонсон пояснює маневри

Винищувачі перехопили літак біля будинку Байдена: всі подробиці інциденту

Пілоти ЗСУ опановують F-16 у США: посол розповіла деталі