RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Китаї помер відомий правозахисник і лауреат Нобелівської премії

Сьогодні, 13 липня, у Китаї помер від раку печінки відомий китайський правозахисник, письменник і лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо.

Про це повідомляє російська редакції DW.

Вчора стан здоров'я Лю Сяобо різко погіршився, у нього відбулося зараження крові і відмовили життєво важливі органи. Правозахисник помер в університетській клініці міста Шеньян на північному сході Китаю.

Західні країни, зокрема США, неодноразово закликали китайські влади випустити Лю Сяобо для лікування за кордон. У свою чергу, Пекін вимагає не втручатися у долю Лю Сяобо. Минулого тижня лауреата Нобелівської премії оглянули два лікаря з Німеччини і США, які попросили якомога швидше випустити Лю Сяобо за кордон для подальшого лікування. У відповідь клініка Шеньяна оголосила його нетранспортабельним.

У 2009 році Лю Сяобо був засуджений до 11 років тюремного ув'язнення за "підрив державного ладу". Він був одним з авторів "Хартії 08", яка закликала до демократизації в Китаї.

У 2010 році, вже під час укладення, Лю Сяобо був удостоєний Нобелівської премії миру за "тривалу боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї". Пекін назвав дане рішення "непристойним".

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Китаї в результаті повені постраждало 2 млн осіб.