RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом Білорусі Лукашенком

Голова КНР Сі Цзіньпін у понеділок, 10 січня, провів телефонну розмову із президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Китаю.

Сі Цзіньпін зазначив, що дуже радий проводити телефонну бесіду з білоруським лідером на початку нового року. Минулий рік мав важливе значення для обох країн. "Я маю намір підтримувати тісні контакти з вами через різні канали для сприяння безперервному розвитку китайсько-білоруських зв'язків", - заявив глава китайської держави.

Сі Цзіньпін наголосив, що цього року відзначаються 30-ті роковини з дня встановлення дипломатичних відносин між КНР та Білоруссю. За останні 30 років китайсько-білоруські відносини досягли плідних результатів. Сторони стали всеосяжними стратегічними партнерами, які довіряють одна одній і прагнуть співпраці та обопільного виграшу. Співпраця двох країн зі спільного будівництва "Пояса та шляху" стійко просувається вперед. За 30 років обсяг китайсько-білоруської торгівлі збільшився у 50 разів, ряд великих проектів було успішно впроваджено та отримали бурхливий розвиток, поглибилися обміни у науково-технічній, освітній, культурній, туристичній та медичній областях, що показало зразок міждержавних дружніх зв'язків та взаємовигідного співробітництва. Китай має намір разом з Білоруссю докласти спільних зусиль для того, щоб використати 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома країнами як нову відправну точку для зміцнення політичної взаємодовіри, поглиблення взаємовигідної співпраці та сприяння досягненню нових результатів у китайсько-білоруських відносинах всеосяжного стратегічного партнерства. Дві держави мають розширювати обсяг двосторонньої торгівлі, зміцнювати взаємодію у сфері інноваційного, "зеленого" та цифрового розвитку та забезпечувати успішне функціонування та сталий розвиток залізничного маршруту Китай-Європа. Крім того, сторони повинні продовжувати активізувати співпрацю в галузі вакцин від COVID-19.

Глава китайської держави наголосив, що наразі відбуваються складні зміни у міжнародній та регіональній ситуації. Китай та Білорусь ефективно взаємодіють в ООН та інших багатосторонніх майданчиках, рішуче підтримуючи один одного у захисті корінних інтересів, що демонструє стратегічну цінність китайсько-білоруської співпраці. У нових умовах сторони повинні продовжувати проводити тісну координацію, втілювати у справжній мультилатералізм, захищати міжнародну систему, ядром якої є ООН, та міжнародний порядок, основою якого є міжнародне право, охороняти міжнародну справедливість. Китай виступає проти втручання зовнішніх сил у внутрішні справи Білорусі, незмінно підтримує Білорусь у дорозі, що відповідає її національним умовам. Обидві сторони повинні відстоювати загальнолюдські цінності, допомагати міжнародній спільноті сформувати правильне розуміння демократії та прав людини, сприяти реалізації Ініціативи з глобального розвитку та Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку на період до 2030 року.

Лукашенко ще раз привітав співрозмовника зі 100-річчям створення Комуністичної партії Китаю. За його словами, білоруський народ завжди мав щирі дружні почуття до китайського народу. Він висловив подяку китайській стороні за рішучу політичну та моральну підтримку. В даний час, коли відбуваються глибокі та складні зміни у міжнародній та регіональній обстановці, Мінськ сподівається підтримувати тісні контакти та координацію з Пекіном. Білоруська сторона має намір, використовуючи можливості, принесені 30-ми роковинами встановлення дипвідносин між Білоруссю та КНР, вивести міждержавні зв'язки на новий щабель, а також сподівається разом з Китаєм розвивати білорусько-китайський індустріальний парк, поглиблювати взаємодію у боротьбі з епідемією та співробітництво у торгівлі інвестиційної та освітньої галузей. "Білорусь завжди буде твердим партнером Китаю у співпраці", - сказав білоруський президент, привітавши китайський народ з прийдешнім Святом весни за місячним календарем.