RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Глава МЗС Китаю Ван І провів телефонну розмову міністром закордонних справ РФ

Член Держради КНР, міністр закордонних справ Ван І у вівторок, 11 січня, провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Китаю.

Ван І привітав російську сторону з успішним проведенням самітів Шанхайської організації співробітництва та БРІКС у форматі відеоконференції, які, за його словами, дали плідні результати.

Ван І зазначив, що небачені за сто років зміни разом із пандемією завдали потужного удару по політичній та економічній ситуації у світі, а також міжнародному порядку. Саме тому Китай та Росія як ніколи надають посиленого значення зміцненню стратегічної взаємодії, що відіграє роль надійної опори в умовах глобальних змін, сказав він. Глава МЗС КНР зазначив, що обидві країни рішуче займаються належним вирішенням своїх питань, благополучно виконавши власні пункти політичного порядку денного. Вони спільними зусиллями відстоюють мультилатералізм, міжнародну справедливість та неупередженість, дотримуючись міжнародного права та основних принципів та норм, що регулюють міжнародні відносини; беруть активну участь у міжнародному співробітництві в галузі боротьби з епідемією, сприяють політичному врегулюванню різних регіональних проблем, граючи роль глобального стабілізатора. Стратегічна взаємодія між Китаєм і Росією безперервно дає все нові результати, додав він.

Ван І сказав, що китайсько-російські відносини витримують випробування ударом епідемії, взаємна довіра продовжує поглиблюватися, двостороння торгівля демонструє зростання після падіння, успішно запущений рік китайсько-російського науково-технічного та інноваційного співробітництва, дружба між народами продовжує міцніти, а двосторонні відносини стоять перед новими можливостями для розвитку. За його словами, китайська сторона готова разом з російською стороною підтримувати контакти на високому рівні, і на тлі відзначення 20-ї річниці підписання Договору про добросусідство, дружбу та співпрацю між Китайською Народною Республікою та Російською Федерацією наповнювати стратегічним змістом китайсько-російські відносини в нову епоху і виводити всеосяжну стратегічну взаємодію між двома країнами на ще більший рівень.

Ван І підкреслив, що китайська сторона готова стояти пліч-о-пліч з російською стороною, щоб спільними силами протистояти впливу унілатералізму, протекціонізму та цькуванню на міжнародні відносини та міжнародний порядок, відстоювати законні права та інтереси двох країн, а також захищати міжнародну справедливість та неупередженість

Лавров, у свою чергу, заявив, що незважаючи на пандемію, російсько-китайські зв'язки продовжують стрімко розвиватися, що свідчить про високий рівень двосторонніх відносин. Російська сторона вітає китайську сторону з її великими досягненнями у боротьбі з епідемією та готова підтримувати обміни на високому рівні з Китаєм, належним чином провести рік науково-технічного та інноваційного співробітництва двох країн та сприяти новим досягненням прагматичного співробітництва у всіх галузях, сказав він.

Російська сторона підтримує співпрацю та поєднання Євразійського економічного союзу з ініціативою "Пояс і шлях", а також готова підтримувати тісну координацію з Китаєм на багатосторонніх майданчиках, таких як ООН, її Рада Безпеки, ШОС та БРІКС, щоб захищати стабільність міжнародної та регіональної обстановки, підтримувати країни регіону у боротьбі з екстремізмом та рамки регіонального співробітництва у Східній Азії, серцевиною якого є АСЕАН, додав Лавров.

Обидві сторони також провели поглиблений обмін думками з регіональних та міжнародних питань, що становлять спільний інтерес.

Як раніше повідомляв "Апостроф", 15 листопада 2021 року, відбулися віртуальні переговори президента США Джо Байдена і голови КНР Сі Цзіньпіна, покликані знизити напруженість між двома світовими наддержавами .