RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Телескоп в космос, а залишки ракети на село: в Китаї падіння уламків ракетоносія ледь не знищило поселення

22 червня в Китаї під час запуску у космос спільної китайсько-французької місії Space Variable Objects Monitor (SVOM) частина ракетоносія впала неподалік населеного пункту.

Про це повідомляє "SpaceNews".

У суботу, 22 червня о 3:00 з китайського космодрому Січан, що в провінції Сичуань, було здійснено запуск ракети Long March 2-C, яка вивела на орбіту рентгенівський телескоп SVOM для вивчення спалахів гамма-випромінювання в рамках спільної китайсько-французької місії.

Запуск телескопа SVOMФото: CNSA

Після виконання своєї розгінної функції від апарату планово від’єднався перший ступінь ракетоносія, а сам телескоп успішно продовжив свій шлях геть з атмосфери Землі. Внаслідок помилки в розрахунках чи з інших причин, ракетоносій впав та вибухнув в лісистій місцевості неподалік від провінції Гуйчжоу округу Гідінг префектури Цяньдоннань.

Місцеві жителі зафільмували момент падіння частини ракети. На відео видно, як при падінні з прискорювача йде викид помаранчевої рідини – це не використане паливо.

На щастя, в наслідок інциденту обійшлося без жертв. Але жителі регіону, де сталась подія, занепокоєні, що токсичні речовини ракетного палива (у ракеті Long March 2-C використовується гіперголічна суміш тетраоксиду азоту та несиметричного диметилгідразину (UDMH)) можуть випаруватись, а вітер рознесе їх околицею, що негативно вплине на їхній стан здоров’я.

Частина ракети-носія

Натомість у Національному космічному управлінні Китаю ніяк не відреагували на подію, лише заявивши, що місія по запуску апарату SVOM пройшла успішно.

Власне, падіння ракетних уламків є звичною проблемою під час запусків в Китаї. Перші три пускові майданчики Китаю були створені ще під час Холодної війни, тому для забезпечення їхнього захисту було обрано місця вглибині країни.