RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Польща усунула свого консула у США за фото Туска у нацистській формі: опубліковано фото

Міністерство закордонних справ Польщі усунуло від справ почесного консула в американському штаті Огайо Марію Сзонерт-Бініенду за розміщення у соціальній мережі фото польського політика і голови Європейської ради Дональда Туска в нацистській формі. Про це повідомляє РАР.

Фотоколаж, на якому Туска зображено у формі СС, з'явився в Twitter дипломата. Пізніше фотографію було видалено, проте на неї встигли звернути увагу. Остаточне рішення щодо подальшого дипломата буде прийнято, після того як глава польського МЗС Вітольд Ващиковський повернеться з офіційного візиту до Австралії.

У той же час сама Сзонерт-Бініенду заперечує висунуті звинувачення, стверджуючи, що її аккаунт в соцмережі було зламано. Вона також зазначила, що засуджує будь-яку демонстрацію пропаганди нацизму.

При цьому дипломат заявила, що пов'язує розгорнулася проти неї кампанію зі справою про катастрофу польського урядового лайнера Ту-154 під Смоленськом в 2010 році. Її чоловік бере участь в урядовій комісії, яка займається розслідуванням катастрофи. "Ця операція спрямована, зокрема, на те, щоб паралізувати розслідування в Смоленську", - заявила вона.

Ситуацію прокоментував і сам Туск, який заявив, що подібний скандал негативно впливає на імідж Польщі. "В голові не вкладається, що така людина може бути консулом Польщі, і тим більше почесним", - заявив він.

Нагадаємо, раніше міністерство культури і національної спадщини Польщі назвало законним демонтаж пам'ятника воїнам УПА на кладовищі в Грушовичах поблизу Перемишля.