RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Названі три головні цілі гібридної війни Росії в Європі

Аналітики приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor назвали головні цілі гібридної війни, яку веде Росія в Європі.

Про це йдеться в тексті редакційної статті аналітиків, текст якої є у розпорядженні "Апострофа".

Фахівці відзначають, що найбільш уразливими перед гібридними методами Москви виявилися балтійські країни, що пояснюється численними етнічними російськими громадами.

"Політичні партії, які обслуговують ці сегменти суспільства, досягли значних результатів на парламентських виборах у своїх країнах, надавши Москві певний рівень впливу на їх уряду", - йдеться в документі. При цьому наголошується, що популярність зазначених політсил всередині російських громад обмежена.

При цьому Кремль вдався до іншого засобу підриву влади - до скорочення експорту енергоносіїв.

Російські хакери проводять масові кібератаки проти країн Балтії, а інформаційні вкидання Москви покликані підірвати довіру місцевих громадян до Західного альянсу. В цей же час РФ нарощує війська на кордонах з зазначеними країнами.

Методи гібридної війни РФ аналітики відзначають і в країнах Центральної та Південної Європи. Більшість з цих країн значною мірою залежать від російської енергетики та не мають територіальних суперечок з РФ, що приглушує будь тривоги з приводу відкритого вторгнення військ Кремля. За винятком Польщі (межує з Калінінградським ексклавом) і Румунії (яка конкурує з Росією за вплив в Молдові), країни Центральної та Південної Європи, як правило, дотримуються прагматичної позиції у відносинах з Москвою.

Практичність зазначених держав Москва намагається використовувати, щоб вбити клин між членами ЄС, в тому числі і з питань санкцій.

Експерти американської компанії також відзначають, що Москва підтримує євроскептичні і крайні праві організації у Центральній і Південній Європі. Такі партії, як "Рух п'яти зірок" в Італії, "Йоббік" в Угорщині, "Зміна" в Польщі, намагаються змінити статус-кво в питанні західних інститутів. І Росія охоче заохочує їх дії, незалежно від того, приходять ці партії до влади чи ні.

Проти недружніх країн Москва також застосовує кібератаки і поширення пропагандистських матеріалів.

Для розлому на Заході РФ може використовувати також Балкани. У відносинах з деякими державами на зразок Сербії Москва використовує дружній підхід, надаючи пільги, економічну допомогу та знижки на енергоносії. З Белградом Москва навіть встановила більш тісне військове співробітництво, поставляючи зброю і створивши спільний "гуманітарний центр", який багато хто вважають форпостом для російських шпигунів. Кремль планує побудувати аналогічний центр в Республіці Сербській, що знаходиться у складі Боснії і Герцеговини.

При цьому експерти відзначають, що відносини РФ з членами ЄС і НАТО на Балканах або державами, які прагнуть ними стати, не такі дружні. У приклад наводиться Чорногорію, яка стала членом НАТО, незважаючи на спроби РФ влаштувати в країні переворот і зірвати процес інтеграції.

Детальніше читайте в повному тексті статті на "Апострофі": "Не тільки Україна: приватна розвідка США назвала цілі Кремля в Європі".