RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

The Sunday Times повідомила про фінансування атак ІДІЛ з Великобританії

Терористична організація "Ісламська держава" фінансувала свої теракти в західних країнах і доставила військове обладнання для атак в Іспанію через мережу компаній, які працюють в британському місті Кардіфф.

Про це повідомила газета The Sunday Times з посиланням на документи ФБР.

Згідно з ними, через афілійовані фірми було переведено тисячі фунтів готівкою 32-річному американському екстремісту Мохамеду Елшінаві в американський штат Меріленд. Для здійснення злочинної схеми була використана компанія Ibacstel Electronics, через яку відправили в цілому $7,7 тис. Ці гроші були призначені "для завдання збитків або проведення терористичного нападу в США".

Операції ІДІЛ, які проходять через Кардіфф, включають в себе замовлення на блокування помилок в комп'ютерних системах, а також на програмне забезпечення, що допомагає запускати ракети.

Документи американських судів, які також виявилися в розпорядженні видання, показують шлях, який пройшли пов'язані з уельськими компаніями люди для маскування своїх дій. Так, через компанії в Кардіффі терористи доставили до Іспанії безпілотні літальні апарати для спостереження.

Ця поставка була організована влітку 2015 року на адресу в Мадриді. При цьому неясно, хто отримав замовлення і залишилося обладнання в країні.

Одна з фірм, яка, як пише газета, відправила обладнання для спостереження в Мадрид, - Advance Technology Global (ATG) - за попередніми даними, була зареєстрована на неіснуючу людину під ім'ям Peter Soren. Цей псевдонім було придумано для прикриття Сайфуллах Суяна, IT-фахівця і бізнесмена, який три роки тому залишив Південний Уельс і разом з сім'єю поїхав до Сирії, де приєднався до ІДІЛ. Пізніше він був убитий ударом американського безпілотника у Рацці.

Спочатку 29-річний Суян разом зі своїми колегами відкрили мережу компаній Ibacs, які надавали послуги по створенню веб-сайтів і друку для ресторанів.

ФБР вдалося отримати стенограми бесіди Суяна з іншим керівником Ibacs, з яких випливає, що за управлінням в компанії стояв саме бойовик терористичної організації. Протягом кількох днів після своєї реєстрації ця компанія витратила $18 тис. на інфрачервоні блоки, які виробляються канадською компанією, що продає військове обладнання для спостереження.

Як мінімум три з цих пристроїв було доставлено в офіс компанії у Кардіффі. Один з блоків Суян доручив відправити до Мадриду. В американських судових документах також йдеться і про те, що компанія Ibacs також використовувалася для покупки іншого обладнання з Великобританії і США для допомоги бойовикам ІДІЛ в Сирії.

Нагадаємо, раніше "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за вчинення нападу на перехожих в російському місті Сургут.