RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Могли використовувати для перевезення зброї: ЗМІ дізналися про черговий спосіб РФ обійти санкції

Пов'язаний з Росією естонський бізнесмен Тімо Сас мав намір купити 12 швейцарських кораблів з метою допомогти РФ обійти міжнародні санкції.

Про це пише швейцарське видання Aargauer Zeitung, передає "Європейська правда".

Судновласник Ганс-Юрг Грундер хотів продати компанію Enzian Shipping AG, яке збанкрутувало, 45-річному естонському бізнесменові, який повинен був узяти на себе борги підприємства. Відзначається, що Enzian Shipping володіла 12 кораблями.

15 листопада 2016 у швейцарських ЗМІ з'явилася інформація, що компанія Enzian Shipping AG була перейменована на TS Investor AG. ТЅ означало "Тімо Сас". Контракти вже нібито підписали.

Як кажуть знайомі з ходом справи джерела, Тімо Сас наближений до президента РФ Володимира Путіна. Про це стало відомо після витоку Panama Papers.

Зокрема, Сас є членом Ради директорів компанії Pregol Shiprepair Yards, яка розташована у військовому порту в російському місті Калінінград.

Як кажуть джерела, купівля 12 швейцарських кораблів дозволила б Росії обійти міжнародні санкції. Суду, які йшли б під прапором Швейцарії, дозволили б росіянам використовувати їх для транспортування зброї, наприклад, в Сирію.

"Оскільки Сас - естонець, а, отже, і громадяни ЄС, він може вільно пересуватись в Європі та діяти, незважаючи на санкції. Він міг би навіть укладати договори з НАТО про військові перевезення, які виконувалися б російськими моряками", - говорить одне з джерел.

Підкреслюється, що ця угода так і не була реалізована. Про сумнівного інвестора було попереджено уряд Швейцарії. Крім того, Сас не виконав своїх контрактних зобов'язань. Причини цього не називаються.

Як повідомляв "Апостроф", з'явилася інформація про список росіян і російських компаній, які потраплять під нові санкції США.