RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Росія не тисне на Кремль, а в ЄС є серйозні розбіжності: названо головні козирі Путіна в гібридній війні з Заходом

Росія, хоч певною мірою і відчуває збитків від санкцій, бачить певні перспективи в майбутньому протистоянні із Заходом.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла російський політолог Лілія Шевцова.

"Санкції починають боляче кусати, але, очевидно, Кремль, аналізуючи геополітичну дошку, бачить наступні моменти. Перше: Трамп не дуже хоче задіювати новий санкційний молоток. Друге: європейці вже насилу утримують свою санкційну єдність, а ключ до неї в Меркель у кишені, а Меркель слабка. Третє: оскільки Меркель слабка, можливо, санкційна єдність Європи розпадеться. Далі дивимося: європейський бізнес – Total, Siemens, Daimler тощо – дуже жорстко виступає за відновлення економічних зв'язків з Москвою. Врахуємо антиамериканізм європейської еліти: європейці не люблять Путіна і Кремль, але, можливо, ще більше деякі не люблять Трампа. Антиамериканізм штовхає багатьох – в Італії, Франції – у бік діалогу з Кремлем", - каже політолог.

Також вона звернула увагу і на деякі європейські держави, які потенційно можуть зблизитися з Росією через власних інтересів.

"Далі: в Кремля достатньо успішна політика щодо підгодівлі, як я їх називаю, "троянських коней". Це не тільки бізнес в західних країнах, який сприятливо ставиться до Росії, це перш за все країни. Подивіться, знову встояв у влади чеський президент [Мілош] Земан. Як говорить багато хто, який перебуває на утриманні Кремля або принаймні проводить досить проросійську політику. Угорський прем'єр [Віктор] Орбан на виборах у цьому році явно знову отримає перемогу. А він проводить політику співробітництва з Росією – і через певні пільги, які отримує, і щоб шантажувати Європейський союз і Брюссель. Крім того, ви подивіться, що відбувається у Польщі, яка конфронтує з ЄС. І в Кремля є можливість лобіювати свої інтереси навіть у Польщі. А якщо поглянемо на Італію, де, швидше за все, до влади прийде Берлусконі, і взагалі на всі країни Середземноморського басейну, які постійно підривають санкційну єдність Європи... Таким чином, у Кремля, в розумінні кремлівських архітекторів і технологів, опиняється шахова дошка, на якій можна грати", - підкреслила Шевцова.

Крім цього, каже вона, в Кремлі допускають прихід до влади Юлії Тимошенко, з якої у них раніше були хороші стосунки.

"Ви подивіться, скільки козирних карт виявляється в рукаві у Путіна. Навіщо йому поспішати і фактично відмовлятися від колишньої твердолобою позиції по Україні? Ці козирі, фактори впливу явно є на кремлівському столі", - підсумувала політичний експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Кремль в Україні програв, але в Путіна у рукаві ще є козирі - Лілія Шевцова