RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Головний священик РПЦ в Латвії виявився агентом КДБ: опубліковано фото і документ

Архієрей Російської православної церкви, митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр (Кудряшов) був завербований в 1982 році співробітником Комітету державної безпеки (КДБ) Латвійської РСР, який присвоїв своєму агенту псевдонім "Читач".

Про це свідчать опубліковані в Латвії документи, передає "Компромат.lv".

Олександр Кудряшов був завербований співробітником 5-го відділу 4-го відділення КДБ Олександром Іщенком.

"У ризькому ресторані "Таллін" майбутній першосвятитель заробляв на життя звичайним барменом. В цьому вельми знаменитому в ті часи питному закладі він потрапив в поле зору співробітника КДБ Олександра Іщенка. Відбулося стандартне вербування, в результаті якого йому було присвоєно агентурний псевдонім. Потім Іщенко почав активне просування підопічного по службових сходах. В результаті - після смерті митрополита Ризького Леоніда (Полякова), єпископом в Латвію був поставлений Олександр (Кудряшов)", - повідомило джерело видання.

Після розпаду СРСР відносини між Іщенком та священиком збереглися. Саме своєму куратору митрополит Олександр доручив керувати реституційної власністю. Іщенко створив для цієї мети дві комерційні організації: в лютому 1992 року була створена фірма "FONDS PC", а потім, в жовтні 1993 року - "FONDS-LC".

У 1996 році Олександр Кудряшов від імені Синоду видав організації Олександра Іщенка довіреність № 98, в якій уповноважив - "управляти і отримувати дохід з житлових будинків з господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: Рига, вул. Пилс, 14, і Маза Пилс, 11, що належать Латвійській Православній церкві".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в Латвії почали публікувати так звані чекістські мішки - максимально повну базу даних республіканського КДБ, захоплену в 1991 році при розпаді СРСР.